Sena svampfynd i Långvind

– Titta här, säger han och visar upp tre fina kantareller, som han just plockat på Långvinds marker.

Alf Pallin, svampkonsulent från Trönö, är entusiastisk över all svamp han hittar i Långvind i slutet av november. Han har ägnat lördagen åt svampplockning och har en korg full av svampar, mestadels sådana han känner igen, men också en del han stoppat i plastpåsar för senare identifiering.

– Kantarellerna var en överraskning. Jag hade inte väntat mig att hitta dem så sent på säsongen. Normalt ska kantarellsäsongen vara över nu, men det här var utmärkta, senvuxna kantareller, säger han till Langvind.com.

Han fann merparten av svamparna längs natur- och kulturstigen i Långvindsbruk.

När Langvind.com pratar med honom på söndagskvällen har han avnjutit smörstekta kantareller och analyserat sin fångst. Han summerar vandringen längs natur- och kulturstigen:

– Jag hittade 29 olika arter, däribland ätliga svampar som kantarell, blek taggsvamp, rökslöjskivling och grankotteskivling. Jag hittade också en del lite speciella svampar, bland annat hättor, en vacker liten svamp, säger han.

När börjar svampsäsongen i Långvind?

– Matsvamp kan man börja plocka i mitten av augusti. Då börjar det bli gott om matsvamp. Under svampens högsäsong finns mycket att hämta i Långvind både i matväg och för den mykologiskt intresserade.

Och hur länge går det att hitta svamp i markerna runt Långvindsbruk?

– Trattkantareller kan man plocka en bra bit in i oktober. Det finns matsvampar som växer hela vintern, ända fram till mars, berättar Alf Pallin.

Han är full av entusiasm över Långvinds natur och kultur.

– Med öppna ögon och kanske med hjälp av en kunnig guide, finns mycket att upptäcka i och runt Långvind med dess natur, närhet till havet och bevarade gamla kultur från Långvinds storhetstid, då bruket och sågen var i full verksamhet, säger han.

Jörgen Bengtson