Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Återställare för Långvinds ström?

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds ström kan få en återställare. Hudiksvalls kommun vill återställa bottnar i Långvinds ström, som flottningsepoken har förstört. Länsstyrelsen har fått pengar från Naturvårdsverket för att restaurera bottenmiljöer. Nu ansöker kommunen om 800 000 kronor för att återställa skadade bäck- och åbottnar, varav 130 000 kronor är tänkt att gå till Långvinds ström.

Naturvårdsverkets pengar är öronmärkta för biologisk återställning av kalkade vatten. Vattendragen måste alltså ha varit påverkade av försurning. Anslaget är kopplat till åtgärder för att återställa försurade och av flottningen skadade vattendrag. En typisk skada är utslätade bottnar, där man rensat bort stenar och block som hindrat eller försvårat timrets färd mot sågverk, hamn och hav. Därmed har bottnar, som tidigare varit leklokaler för fisk, blivit förstörda.

I Hudiksvalls kommun finns sju åar och bäckar på önskelistan över vattendrag, som kommunen vill återställa. Fyra av dem finns i Enångers socken: Långvinds ström (Åtjärnsbäcken), Bässebäcken, Enångersån och Bäckmoraån.

Under våren 2010 ger länsstyrelsen besked om vilka vattendrag som får pengar.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv