Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvind putsar inför årets evenemang

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsdagarna den 24–25 juli har satt Långvindsbruk på fötter. När Langvind.com går runt i det lilla brukssamhället vid Hälsingekusten, är många i farten med att ställa i ordning allt inför Långvindsdagarna.

Bredvid bruksmuseet står Svante Backman och Tord Persson lutade över en takspånemaskin, som de håller på att montera.

– Förr användes den också till tröskning och vedkapning, berättar Tord Persson för Langvind.com.

Maskinens centrala del är en gammal tändkulemotor från Atlas.

– När vi körde igång den för några år sedan hade den inte varit igång på hundra år, säger Tord Persson.

Några tiotal meter bort går två moderna maskiner för högtryck, två åkgräsklippare. På den ena sitter Sven-Olof ”Nappe” Grenedal, som lovar nyklippta gräsmattor och kolbullar på Långvindsdagarna.

Dikesrenarna är nyröjda tack vare Åke Löfstedt.

I restaurang och kafé Bränneriet pågår arbetet med att ta emot fler besökare än någonsin tidigare.

– Vi begränsar menyn till fyra rätter, flyttar all kaffeservering till Kolhuset och organiserar oss för att klara en anstormning, säger Micke Eriksson, en av Bränneriets två arrendatorer.

Programmet för de två dagarna ligger fast sedan gammalt. Nu är det klart vem som blir konferencier, skådespelaren och auktionisten Petters-Börje Olsson. En nyhet är att det blir visning av Långvinds herrgård på lördagen.

På Mellanhammaren, några hundra meter före Brukets ”centrum”, tar Långvindsgeneralen Pärlennart Larsson emot.

– Vi räknar med att få ännu fler besökare än förra året, säger han mot bakgrund av att det är mer fart på Bränneriet med de nya arrendatorerna och att Långvindsbruk har haft många besökare i sommar.

Pärlennart Larsson var med och drog igång den årliga Långvindsaktiviteten 1978, så han har en del att jämföra med.

– Det är mycket lättare att genomföra arrangemanget i dag än på sjuttiotalet. Då slog vi gräset med lie och hade litet stöd av Långvinds bruk. Nu har vi Nappe och hans gäng som röjer alla grönytor och Långvinds bruk som ställer upp på ett helt annat sätt, säger Pärlennart Larsson.

Han tror att det går att utveckla Långvindsdagarna. En tanke är att ha aktiviteter flera torsdagar under sommaren, då Bränneriet har levande musik och drar mycket folk. Ett försök i den riktningen är att i år hålla bruksmuseet öppet torsdagar före musikkvällen.

Pärlennart kan tänka sig att fortsätta på den vägen och vidga det hela under ett antal torsdagar med till exempel hantverksförsäljning, utställningar och loppmarknad.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv