”Vi har fått grymt gensvar”

Restaurang och café Bränneriet i Långvindsbruk har nu lagt nästan två tredjedelar av säsongen bakom sig. Torsdagskvällarna med levande musik har varit en stor framgång. Maten har lockat fler besökare än krögarparet Niklas Granrud och Michael Eriksson räknade med.

Hur har det varit att driva Bränneriet?

– Helt fantastiskt! Vilken start vi fått. Jag är mållös. Vi har fått ett grymt gensvar, säger Niklas Granrud till Langvind.com.

Har det gått sämre eller bättre än förväntat?

– Vi hade, ärligt talat, ganska höga förväntningar. Men vi hade inte trott att det skulle se så här bra ut redan år ett. Vi såg 2009 mer som ett prövoår, säger han.

– Det har kommit mycket folk. Vi satsade mycket på scenen, att boka bra artister, men vi har fått otroligt mycket matgäster varje vecka. Maten säljer sig själv. Maten ligger stadigt på 65 procent av försäljningen. Vi trodde baren skulle vara större, säger Niklas Granrund och ser utvilad ut på fredagsförmiddagen, trots en lång torsdagskväll.

Han tycker det är roligt att matgästerna dominerat över barbesökarna, även om baren betalar sig bättre. Så frågan är då hur det har gått ekonomiskt.

– Det har gått bra, så mycket vet vi, säger Niklas Granrud, som inte vill säga mer än så innan säsongen är över.

I september väntar utvärdering med Långvinds bruksmiljöförening, som de har arrendeavtalet för Bränneriet med.

Det råder dock ingen tvekan om att de båda krögarna är nöjda med utvecklingen och vill satsa vidare.

Vad vill ni utveckla?

– Det finns mycket mer att göra i Kolhuset, utveckla scenen och baren. Vi kanske ska se om vi kan placera baren på annat ställe, säger Niklas Granrud. Men han har också en önskelista med sig till mötet med Bruksmiljöföreningen.
Kolhuset

– Nytt kök står överst på önskelistan. Vi skulle behöva dubbelt så stort kök. Det kanske går att lösa med nybyggnation bakom kolhuset, säger han.

Det behövs också mer bordsplatser inomhus.

– Det skulle kunna gå att glasa in Kolhuset, men det är dyrt. Ett alternativ är att ställa i ordning vinden på Bränneriet. Det skulle vara ett bra steg ett, fortsätter han.

Niklas Granruds vision är att driva kafé i Bränneriet och restaurang i Kolhuset, det vill säga två verksamheter.

Har ni några planer för hösten och vintern i Bränneriet?

– Vi kör fram till lyskvällen, sedan blir det beställningar. Det blir julbord, men bara för beställning.

En av servitriserna, Isabell Enkvist, Färila, sitter med under intervjun. Hon har tjugo års erfarenhet från restauranglivet i Järvsö och bekräftar att maten är uppskattad på Bränneriet.

– Vi hade inte en tallrik i retur till köket i går, säger hon om torsdagskvällen. Då tangerade Bränneriet det gamla rekordet i mat- och musikgäster från kvällen då Moneybrother var hemlig gäst.

I går kom runt 400 personer för att äta och lyssna på jazzbandet Grevlings och Christian Kjellvander, som lockade besökare ända från Uppsala.

– Vi har världens bästa personal. Det går inte att misslyckas med så bra personal, säger Niklas Granrud. Och Isabell kvitterar:

– Det är jättekul att jobba här. Jag hade aldrig hört talas om Långvind, visste inte var det låg. Jag höll på köra vilse på vägen hit, berättar Isabell, som numera talar om för alla hur fantastiskt Långvind är.

Vad tycker du om Långvind?

– Miljön, miljön är perfekt. Det känns som att man kommer in i en annan tidsepok, när man kommer in i allén. Det märks på gästerna. Det är lugnt och avslappnat här, säger hon uppskattande om den lilla bruksorten.

Jörgen Bengtson