Hedningahällan – sista chansen

Folk med på en guidad vandring till den mytomspunna stenåldersbokplatsen Hedningahällan i Enånger. Enda chansen i år är lördagen den 31 augusti 2024, med start klockan 15. Då tar arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson besökarna på en forntidsvandring till Hedningahällan.

STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind arrangerar fyra forntidsvandringar varje sommar. Nu har turen kommit till Hedningahällan. Liksom förra året gäller förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen, det vill säga 30 augusti, till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.

Sägenomspunna Hedningahällan ligger halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk på södra sidan av landsvägen. Forntidsvandringen är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en fästning, en handelsplats, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark” där man ”bytte gener” med varandra?

Allt sedan Hedningahällan blev känd som fornminne på 1860-talet har platsen varit föremål för en rad olika tolkningar. Flera arkeologiska utgrävningar har ägt rum på platsen, men forskarna är inte överens om hur platsen ska tolkas. Den har inte varit en traditionell boplats, för platsen var en mindre klippö i en ytterskärgård. Men vad har den då varit?

Paret Nilsson rätar ut frågetecken och bidrar kanske med nya.

Guidningen börjar vid parkeringen på den lilla avtagsvägen till Hedningahällan, på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk, 5,5 kilometer från E 4-avfarten till Långvind. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” talar om var vandringen börjar.

Efter cirka 35 minuter når man den ”klippö”, som Hedningahällan är i dagens skogslandskap. På stenåldern var den en holme i yttersta havsbandet. Nu ligger den sju kilometer från havet och 45 meter över havsytan.

Väl framme ger två kvalificerade arkeologer en kvalificerad guidning på Hedningahällans topp.

Mot slutet av vandringen dukar deltagarna upp medhavd matsäck.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar.

Bilden visar stegen upp till Hedningahällan.

Hedningahällan

Lördagen den 10 augusti 2024 genomförde Kungsgården Långvind årets första forntidsvandring, som var i och runt Enångers gamla kyrka. Vandringen blev en succé.

Lördagen den 17 augusti 2024 var det dags för andra forntidsvandringen, den här gången med Ola Nilsson som gjorde en nedstigning i dödsriket. Han ledde en vandring till avrättningsplatsen i Sivik, Enånger på gränsen till Njutånger. Även den vandringen blev en framgång med åtta deltagare.

Lördagen den 24 augusti 2024 hade Kungsgården Långvind årets tredje forntidsvandring. Denna gång ledde Ola Nilsson skaran på temat ”från hamn till hytta” i Långvinds bruk. Återigen lockade den arkeologiska vandringen besökare.

Kungsgården Långvind erbjuder inte bara forntidsvandringar för enskilda som kommer till annonserade vandringar, utan också för grupper på minst sex personer. Dessa måste boka en vandring i förväg. Gruppvandringarna gäller dels för de fyra ovanstående målen, dels för de tre nedanstående.

Utöver de fyra årliga vandringarna i Enånger finns även möjlighet att vandra i:
– Finnskogen Nianfors, som ger inblick i en föga känd finnskogskultur i hjärtat av Hälsingland, när Finland var en del av Sverige.
– Rödhälle skans, som ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv.
– Sofieholm, ett manufakturverksområde, vilket nu är natur- och kulturreservat, som ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk, sedan som kraftstation.

– Vi är mycket glada över att kunna fortsätta med dessa kvalificerade och kunskapsgivande forntidsvandringar med de två duktiga arkeologerna, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson, säger Agneta Bengtson på STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

De annonserade forntidsvandringarna kräver förhandsanmälan senast klockan 18 på fredag före aktuell vandring till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.

Text och foto:
Jörgen Bengtson