Nationaldagsfirande
med ny boulebana

Nationaldagsfirandet i Sverige når inga norska, franska eller amerikanska höjder. Men traditionerna börjat sätta sig. På Hälsingekusten har framför allt Hudiksvall, men också Söderhamn, en tradition av nationaldagsfirande. På många mindre orter hyllar man också Sveriges födelsedag, däribland Lindefallet.

Traditionen i Lindefallet är en eftermiddag på hembygdsgården Brittagården med kaffe/te/saft och mängder av hembakade tillbehör, öppet museum och tal, lotterier och annat som lyfter dagen. Dagen till ära 2022 fick Lindefallet en boulebana, den första i Enånger utanför Långvinds fritidsområde.

– Hoppas den ska bli en samlingspunkt i Bölan. Den heter Sven Svenssons boulebana, för att han donerade pengar till Bölan, som vi bland annat har använt till denna boulebana, sa Ola Holmgren och klippte bandet till banan.

Sedan blev det premiärspel för sex personer på banan, med stort intresse från åskådarna på plats.

Totalt kom närmare 100 personer till sjättejunifirande i Bölan, som fick namnet Lindefallet när Televerket och Järnvägsstyrelsen tyckte att det fanns för många ”Bölan” i Sverige.

Efter en lokal folkomröstning blev det Lindefallet, även om Bölan fortsätter att leva som namn på de två byarna, som bildar Lindefallet.

Text och foto:
Jörgen Bengtson