Pilgrimsvandring
med lätt ränsel

Alla har hört talas om pilgrimslederna till Santiago de Compostela i Spanien, få om lika historiska lederna till Nidaros (Trondheim). En av många pilgrimsleder till Nidaros går på Långvinds marker, Stråsjöleden. Leden går ”från hav till Haverö”, innan den fortsätter in i Jämtland och vidare till Norge. Alla pilgrimsleder till Nidaros går under samlingsnamnet Sankt Olofsvägarna.

Kungsgården Långvind hade i helgen premiär för pilgrimsvandring med guldkant. Under fyra dagar vandrar man med lätt ränsel, sover på Kungsgården Långvind, får skjuts till och från dagens vandringsetapper och har helpension.

– Det fungerade perfekt, var god mat och avkopplande, summerar Anders Lustigh, Mo, efter fyra dagars pilgrimsvandring.

Anders Lustigh (till vänster på bilden framför Enångers gamla kyrka) är en rutinerad pilgrimsvandrare med 70–80 mil i benen på klassiska ”Camino”, Camino de Santiago de Compostela, och andra ställen.

På vandringen längs Stråsjöledens första del hade han sällskap av kusinen Anna-Lena Betnér, Märsta, och hennes särbo Stig Gunnarsson, Hedemora. Alla var mycket nöjda med vandringen och upplägget.

– Vi har haft många fina avsnitt och många härliga fågelsångare på vägen, säger Stig Gunnarsson som gärna spanar på fåglar.

– Mycket liljekonvaljer och midsommarblomster, fyller Anna-Lena Betnér på.

– Alla behöver det här, säger Anders Lustigh om pilgrimsvandringen.

Pilgrimsvandring kan man göra av religiösa, historiska, kulturella eller andra personliga skäl. På medeltiden var vandringarna strapatsrika med dåliga eller obefintliga vägar, primitiva övernattningar, dålig mat och rövare på vägen. Kungsgården Långvind gör dagens pilgrimsvandringar, som går på historiska vägar, till något lättsamt, som ger gott om tid för tankar och kontemplation.

– Vandringen har varit jätteskön. Vi har haft olika teman varje dag, kärlek, förlåtelse och framtid, säger Anders Lustigh.

– Har varit frid, rörelse för kroppen och sköna sängar, summerar Anna-Lena Betnér.

Anders Lustigh är erfaren vandrare, som betonar att man gör ”sina enskilda vandringar och hittar sitt eget flöde”, även när man är flera som vandrar.

Kungsgården Långvind erbjuder pilgrimsvandringspaket med hotellrum, frukost, lunchpaket plus fika med hembakat samt middag på kvällen. I paketet ingår transport till och från vandringsetappernas olika delar. På webbplatsen Långvind.com finns artiklar om Pilgrimsleder, Pilgrimsvandringens historia, Pilgrimsvandring till Nidaros och Stråsjöleden.

Första dagen är en tre timmar lång vandring i Långvindsbruk, med besök i Långvinds kapell, som Jörgen Bengtson leder. På kvällen ger han en introduktion till pilgrimsvandringens historia, Sankt Olof och Stråsjöleden. Dag två går vandringen från Korsholmsudden till Långvindsbruk, dag tre vidare till Enångers medeltidskyrka och dag fyra till Njutångers medeltidskyrka. Man vet att medeltida pilgrimsvandrare seglade till Drakön, som hade en av Norrlands största hamnar, och sedan tog lokal båt till bland annat den fina naturhamnen vid Korsholmsudden.

Kungsgården Långvind håller med pilgrimspass, karta och vandringsstavar.

– Vi tror mycket på vårt pilgrimsvandringspaket, som man kan bygga på med flera etapper. Vandringar ökar i popularitet. Vi erbjuder möjlighet att vandra med lätt packning, rum med egen dusch och toalett, alla måltider inkluderade, en introduktion till pilgrimsvandring och tre fina kyrkor på vägen, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 15 juni 2021