Boka boende på Kungsgården Långvind!

Rekordmånga
invånare i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvind har rekordmånga invånare, 77 folkbokförda personer, sedan Långvind.com började kartlägga detta. Befolkningen fördelar sig med 55 personer i Långvinds fritidsområde, 14 i Långvindsbruk och 8 i byarna Heda, Nora och Myra.

Sedan Långvind.com började kartlägga folkmängden i juli 2014, har befolkningen ökat från 69 folkbokförda invånare till 77 i dag. Folkmängden de sju senaste åren (2020–2014) – mätt i juli-augusti – är 77, 76, 73, 70, 69, 66 och 69 invånare.

Långvind.coms halvårsgenomgång av folkmängden visar att Långvinds fritidsområde befäster sin position som största ort i Långvind, vilket inte längre är bruksorten, som en gång i tiden hade cirka 400 invånare. Långvinds fritidsområde hade dock fler invånare för cirka ett år sedan, 58 folkbokförda i juli 2019 mot 55 i augusti 2020. Många fler vistas där året om utan att vara skrivna i Långvind.

Långvinds fritidsområde är över tiden den stora befolkningsvinnaren, med i dag 55 invånare. Dessa 55 invånare är drygt tio gånger fler än de fem som var mantalsskrivna i fritidsområdet i början av 1990-talet. Det finns flera sannolika orsaker till befolkningsutvecklingen: en allmän trend att attraktiva fritidsområden växer när fritidshusboende väljer att bli permanentboende; alla har fått vintervatten i fritidsområdet; alla har optofiber till tomten. Folkmängden de sju senaste åren (2020–2014) – mätt i juli-augusti – är 55, 58, 52, 50, 47, 46 och 50 invånare.

Långvindsbruk har i dag 14 folkbokförda invånare mot 10 förra året i juli. När folkmängden låg på topp under artonhundratalet bodde cirka 400 människor i Långvind. Holmen Skog AB:s köp av Långvinds bruk 2018 gjorde att en del valde att flytta istället för att köpa loss sin bostad, när Holmen Skog gjorde klart att bolaget inte vill vara hyresvärd. Ändå har befolkningen ökat med fyra personer på ett år! Folkmängden de sju senaste åren (2020–2014) – mätt i juli-augusti – är 14, 10, 13, 12, 14, 12 och 11 invånare.

Långvind i övrigt – byarna Heda, Nora och Östra Myra – har åtta invånare och en synnerligen stabil folkmängd. Folkmängden de sju senaste åren (2020–2014) – mätt i juli-augusti – är nämligen 8, 8, 8, 8, 8, 8 och 8 invånare.

Befolkningsstatistiken är insamlad den 29 augusti 2020. Uppgifterna består av folkbokförda personer, som finns i publika källor, i vårt fall Ratsit.se, på adresser i Långvind.

Bilden är från midsommarfirande i Långvinds fritidsområde. Den får symbolisera dragkampen om fler boende till Långvind, där alltså fritidsområdet sedan länge avgått med segern, även om Långvindsbruk har ökat det senaste året.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv