Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kungsgården Långvind
– en spännande historia

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind har en spännande historia – en kungsgård från medeltiden, som blev en hälsingegård i järnbruksmiljö från svensk stormaktstid, och i modern tid hotell och vandrarhem.

Så kan man sammanfatta Kungsgården Långvinds historia.

Nu finns Kungsgården Långvinds historia med en egen sida på Långvind.com, Kungsgården Långvind – år för år.

– Vi vill berätta vår historia, och det blev många årtalsnedslag, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Det hela börjar med att stockarna till dagens Kungsgården Långvind sannolikt kommer från en av Norrlands få historiska kungsgårdar från medeltiden.

Det finns inte mycket fäst på pränt om Kungsgårdens historia. Den kom sannolikt till Långvind i början av artonhundratalet, under brukets storhetstid. Sedan vet vi inte mycket mer än att den under 1890-talet blev flyttad från det som skulle bli en engelsk park vid Herrgårdsdammen till sin nuvarande plats vid det som då var Mellanhammardammen. Redan före flytten hade Kungsgården brukets herrgårdsklocka, vilket framgår av målningen från 1892 (bilden) av Conny Burman (1831–1912).

Länge sa man att Långvinds herrgård vad en gammal kungsgård, flyttad från grannsocknen Norrala till Långvind. Anders Franzén, byggnadsvårdsexpert och kulturhistoriker från Uppsala, har bokstavligt talat borrat sig in i herrgårdens historia. Analysen av de många borrproverna visar att herrgården byggdes med nyfällt timmer från hälsingeskogarna 1799–1805.

Anders Franzén tror att det är Kungsgården – definitivt inte herrgården – som kan vara en kungsgård, vilket han sagt i samtal med undertecknad.

Att man länge trodde att herrgården var en kungsgård flyttad från Norrala, förklarar Anders Franzén med att man med tiden kom att överföra det fina arvet till det fina huset, Långvinds herrgård. Det finns flera belägg för att man gjort så i andra sammanhang och delar av landet.

Kungsgården är den första fastighet som styckas av från Långvinds bruk. Det skedde 26 juni 1975, före både Långvinds herrgård och Långvinds kapell, enligt Lantmäteriet.

År 2007 köper Jörgen och Agneta Bengtson fastigheten, överlåter den senare till sitt bolag Infopress AB och genomför en omfattande renovering 2009–2010.

I juli 2010 öppnar de rum och frukost på Kungsgården. Sedan sker i omgångar ombyggnationer, renoveringar (Telestation Långvind) och nybyggnationer (Österhuset). Sommaren 2020 står Kungsgården Långvind i sin nuvarande tappning färdig, med tio rum mot tidigare fyra och tjugotre bäddat mot tidigare åtta. Vandrarhemmet är nu ett hotell med sex rum, som har egen dusch och toalett, och fyra vandrarhemsrum med hög standard.

Jörgen Bengtson
Bild: Conny Burman


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv