Boka boende på Kungsgården Långvind!

Sista chansen för
Långvindsvandring

Print Friendly, PDF & Email

Söndagen den 16 augusti är årets sista chans att få en guidad natur- och kulturvandring i Långvinds bruk. Bruksvandringen tar deltagarna på en spännande vandring ”från stormaktstid till fritid”, som speglar brukets historia från järnbruk 1687 till skogsbruk i dag, med rekreation som ett viktigt inslag.

Kungsgården Långvind arrangerar sedan tio år bruksvadringar under sommaren. Med söndagens vandring gör arrangören halt efter totalt åtta vandringar i år.

Guidningen börjar på Kungsgården Långvind och går sedan till början av ”bruksgatan”, med Kvarndammen och Långvinds ström som gav upphov till bruket. På vägen mot brukets centrala delar, tittar besökarna in i den gamla smedjan och fortsätter sedan längs ”bruksgatan” – med lindallé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds kapell, herrgård och brukets centrala delar.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag, Holmen Skog AB.

Bruksvandringen tar besökare förbi kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och till Bruksmuseet, som deltagarna får besöka.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar och avslutas med kaffe, te eller kall äppeljuice plus hembakat och småkakor på Kungsgården Långvind.

Förutom bruksvandringar arrangerar Kungsgården Långvind tre forntidsvandringar i sommar, tillsammans med arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson:
• Hedningahällan, 15 augusti 202, klockan 15–17.30
• avrättningsplatsen i Sivik, 22 augusti 2020, klockan 15–17
• Långvinds bruk – i år med annat upplägg  ”från hamn till hytta”, 5 september  2020, klockan 15–17

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv