Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Över tre tusen
sidor på Långvind.com

Print Friendly, PDF & Email

Långvind.com består i dag av exakt 3 567 enskilda webbsidor. Långvind.com är fyra funktioner i en: en webbplats för STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind; en virtuell turistbyrå för Hälsingekusten; ett nav för drygt halvdussinet aktörer som Kungsgården Långvind samarbetar med; en nyhetssajt för Hälsingekusten.

– Utveckling är helt otrolig. Vi kunde inte drömma att det skulle bli så stort, när vi sommaren 2009 skapade Långvind.com – på McDonalds i Söderhamn och Stadsbiblioteket i Hudiksvall. Då fanns ingen internetförbindelse i Långvind, så vi fick använda trådlösa nät i Söderhamn och Hudik. Vi gjorde sjuttiotalet fasta sidor och en nyhet då och då, säger Agneta Bengtson (bilden), tekniskt ansvarig för webbplatsen, till Långvind.com.

Det som växer mest är nyheter: en nyhet minst varannan dag – under många år varje dag. I dag har Långvind.com 3 169 nyheter. Nyheterna finns samlade, månad för månad, under toppvinjetten Nyheter.

De fasta sidorna är i dag 398. De handlar om Hälsingekusten i allmänhet, Långvind i synnerhet och naturligtvis Kungsgården Långvind. Numera finns också Gästrikekustens viktigaste öar, fyrplatser och attraktioner med. Information om bygder, orter och öar längs kusten är samlade under toppvinjetten Se.

Mängder av tips på saker att se och göra är samlade under toppvinjetten Göra.

Till detta kommer bildspel, kartor och annan information.

Sedan flera år tillhandahåller också Långvind.com hemsidor för organisationer, företag och enskilda, som är samarbetspartner till Kungsgården Långvind. Dessa finns under toppvinjetten Partner.

En viktig del av webbplatsen är självklart allt som rör Kungsgården Långvind, samlade under vinjetterna Boende, Paket, KonferensEvenemang, Om och en presentation av Kungsgården Långvind under English.

För den som vill veta vad medier rapporterar om Kungsgården Långvind, finns ett urval samlat under vinjetten Press.

Av tekniska skäl finns de enskilda sidorna under domännamnet Langvind.com och inte Långvind.com, som dock finns som startsida.

Långvind.com hade premiär den 24 juli 2009, med en struktur och omfattning liknande dagens. Men vid denna tidpunkt var det totala antalet nyhetssidor 77 och fasta sidor 73. Webbplatsen tjuvstartade i januari 2009 – med en nyhet.

När paret Agneta och Jörgen Bengtson sjösatte Långvind.com var ambitionen att ge ”Långvind, Borka, Enånger, Lindefallet, Tosätter och andra delar av Enångers socken en webbplats med nyheter och turistinformation”.

Det blev betydligt mer än så, med hela Hälsingekusten som bevakningsområde och en och annat utflykt till kusten söderut, norrut och haven utanför.

Men är verkligen Långvind.com heltäckande på information och nyheter om Hälsingekusten?

– Det är svår att bli heltäckande, men vi har i varje fall betydligt mer information än webbplatserna som turistbyråerna, Halsingland.se och Visit Hälsingland Gästrikland har. Det enda geografiska område som vi är lite svaga på är Nordanstigskusten, där vi har en del samhällen och öar som återstår att skriva om, säger Agneta Bengtson.

Vad är årets stora nyhet?

– Det är utan tvekan Långvind – en vandring i text och bild, som tar besökaren på en vandring genom järnbruket från svensk stormaktstid. Guiden omfattar många sidor text och cirka 120 bilder – moderna fotografier, gamla fotografier, målningar och kartor. Det tog min man flera månader att skriva och fotografera, säger Agneta Bengtson.

En stor nyhet kom i juli 2013, då Långvind.com fick ny grafisk form, inklusive Facebook, Twitter och möjlighet att boka och betala rum direkt på nätet. Senare har Tripadvisor och STF tillkommit. Årets nyhet är Instagram.

Alla sidor är adaptiva, det vill säga de anpassar sig till brukarens läsenhet – dator, läsplatta eller mobil. En stor förändring kom också vid årsskiftet 2014–2015, då Långvind.com började publicera bilder till alla nyheter.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv