Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Befolkningen
minskar i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvind minskar i folkmängd – men tre personer. Vid årsskiftet 2019–2020 hade befolkningen minskat till 73 personer jämfört med 76 vid halvårsskiftet 2019. Sedan Långvind.com började kartlägga folkmängden i juli 2014, har befolkningen dock ökat från 69 folkbokförda invånare 2014 till 73 i dag.

Huvuddelen av befolkningen i Långvind bor inte längre i bruksorten, utan i Långvinds fritidsområde.

Långvinds fritidsområde är över tiden den stora befolkningsvinnaren, med i dag 54 invånare. Folkmängden de sex senaste åren (2019–2014), mätt vid halvårsskiftet, är 58, 52, 50, 47, 46 och 50 invånare. Dagens 54 invånare är tio gånger fler än de fem som var mantalsskrivna i fritidsområdet i början av 1990-talet.

Långvindsbruk har i dag elva folkbokförda invånare och tangerar därmed sin lägsta folkmängd någonsin. När folkmängden låg på topp under artonhundratalet bodde cirka 400 människor i Långvind. Folkmängden de sex senaste åren, mätt vid halvårsskiftet, är 10, 13, 12, 14, 12 och 11 invånare.

Långvind i övrigt – byarna Heda, Nora och Östra Myra – har åtta invånare. Folkmängden de sex senaste åren, mätt vid halvårsskiftet, är synnerligen stabil: 8, 8, 8, 8, 8 och 8 invånare.

Befolkningsstatistiken är insamlad strax före årskiftet 2020. Uppgifterna består av folkbokförda personer, som finns i publika källor, i vårt fall Ratsit.se, på adresser i Långvind.

Bilden är från midsommarfirande i Långvinds fritidsområde. Den får symbolisera dragkampen om fler boende till Långvind, där alltså fritidsområdet sedan länge avgått med segern.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv