Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bruksvandringar
sju söndagar i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

I morgon den 30 juni och varje söndag till och med 11 augusti öppnar Kungsgården Långvind det gamla järnbruket i Långvind för besökare. Då har Kungsgården Långvind bruksvandringar, natur- och kulturvandringar, genom bruket från 1687. Vandringarna startar klockan 15 och tar besökaren på en historisk vandring genom Långvind, ”från stormaktstid till fritid”.

Samling sker på Kungsgården Långvind. Vandringen startar i början av ”bruksgatan”, på bron nedanför kvarndammen och smedjan.

Här betraktar vandraren Långvinds ström, som gav upphov till järnbruket, tittar in i den nya kraftstationen och gamla smedjan, vandrar sedan längs ”bruksgatan” – med Norrlands längsta lindallé, imponerande stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds kapell, herrgården och de centrala delarna av bruket.

I Långvinds kapell får deltagarna en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om försäljningen av bruket efter 331 år i privat ägo till bolaget Holmen Skog AB.

Innan gruppen lämnar de mer centrala delarna av bruket, tar den en titt utifrån på bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Deltagarna hinner också med ett besök i en av Långvinds modernaste byggnader, brandstationen från 1940-talet, som har en fotoutställning över livet i Långvind.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och ut till ångbåtsbryggan.

Vägen tillbaka går via natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården.

Det hela slutar med dryck, smörgås och hembakat över samtal om Långvindsbruk på Kungsgården Långvind. Bruksvandringen tar cirka 2,5 timmar.

Kungsgården Långvind har bruksvandringar för grupper – som bokar en vandring – och för enskilda, som kommer till annonserade bruksvandringar, vilka i år är 30 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augusti och 11 augusti.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv