Föreningen Norden
upptäcker Långvind

Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland är känd för sina resor till nordiska länder och svenska landskap. Men i år slår föreningen också ett slag för resor på hemmaplan, med en tur till Långvindsbruk och Kungsgården Långvind.

Tur till stormaktstidens Långvind, är rubriken på resan till Långvind och en vandring i Stormaktssveriges spår. Lördagen den 18 maj avgår bussen från busstationen i Hudiksvall med målet Långvind. Väl framme är Jörgen Bengtson ciceron på en två till tre timmar lång bruksvandring. Det blir också lunch och kaffe på Kungsgården Långvind, som är ett litet hotell och vandrarhem med restaurang för boendegäster och abonnemang.

– Vi är väldigt glada över att Föreningen Norden vill ge sina medlemmar chans att upptäcka en historisk del av Hälsingland och en plats och tid som förenar en stor del av Norden, då Sverige och Finland var ett rike, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Föreningen Norden berättar på sin webbplats om dagsutflykten.

– Långvind är ett av Hälsinglands bäst bevarade järnbruk, grundat 1687 under svensk stormaktstid, då Sverige omfattade dagens Finland, Estland, större delen av Lettland och delar av Ryssland, skriver föreningen.

Senare i år, närmare bestämt den 28 augusti–1 september 2019, arrangerar Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland en landskapsresa, som går till Ångermanland och Västerbotten, Västerbotten mål för årets resa.

Text och foto:
Jörgen Bengtson