Boka boende på Kungsgården Långvind!

Pilgrimsvandring
Enånger–Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Pilgrimsvandring på Johannes Döparens dag, 24 juni, inleder sommarprogrammet i Långvinds kapell. Men det är en vandring i fel riktning, från Enångers gamla kyrka (bilden) till Långvinds brukskapell. Väl framme i Långvind, öppnar kapellet med årets första gudstjänst, med efterföljande kapellstämma och kyrkkaffe.

Pilgrimsvandringar till Nidaros (Trondheim) var vanliga under medeltiden, men upphörde med reformationen. En av många pilgrimsleder började på Korsholmen i Långvind och gick via Enånger, Njutånger, Forsa, Hög och Norrbo vidare in i landet till vallfärdsmålet, Olof den heliges grav i Nidarosdomen.

Långvind.com har flera artiklar om pilgrimsleder och pilgrimsvandring längs det vi i dag kallar Sankt Olofsleden. Första delen av leden heter Stråsjöleden och går från Korsholmen till Västerstråsjö i Svågadalen, Bjuråker.

”Pilgrimsvandring i midsommartid” är en ny aktivitet i Enånger-Njutångers församling. Den startar vid Enångers medeltidskyrka den 24 juni klockan 13 med en enkel andakt. Sedan vandrar skaran cirka fyra kilometer längs gamla vägen förbi Östra Myra, tar en kort paus och fortsätter sedan fyra kilometer mot Nora, där det blir en ny rast. Vandringen är cirka 13,5 kilometer och slutar i god tid till gudstjänsten klockan 17 i Långvinds kapell. Det blir också korta andhämtningspauser kring pilgrimens sju nyckelord.

Hugad pilgrimsvandrare ska anmäla sig till Andreas Holmberg på 072-735 20 20 senast på midsommardagen klockan 12. Då kan hen också räkna med skjuts från Långvind till Enånger.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv