Boka boende på Kungsgården Långvind!

Två hotellrum till
Kungsgården Långvind

Print Friendly, PDF & Email

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind lever från och med i dag upp till sitt namn sedan sex år: att det är hotell. Kungsgården Långvind har nämligen byggt om två av sina fyra gästrum och försett dem med egen dusch och toalett. Därmed har två av rummen full hotellstandard.

– Det är roligt att vi nu kan erbjuda ”riktiga” hotellrum, med små förtjusande badrum. Eget toalett men också dusch har kommit att bli mer och mer efterfrågat bland våra gäster, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Nu har det lilla STF-anslutna boendet i Långvindbruk två hotellrum och två vandrarhemsrum. Ombyggnationen har tagit mycket längre tid än beräknat, men så var det komplicerat att bygga om i ett gammalt timmerhus med prångiga utrymme.

– Det skulle ta två-tre veckor men tog nästan tre månader, berättar hon.

Badrummen är klara, men det återstår smärre arbeten i rummen.

Rummet Långvinden, som ligger mot Långvinds ström, har en toalett (bild ett) och ett duschrum (bild två), det senare inrymt i en tidigare garderob.

Det andra rummet, Mellanhammaren, har fått ett samlat badrum med synlig skorstensstock i (bild tre), som ger extra charm åt rummet.

Agneta Bengtson är mycket nöjd med resultatet och berättar att både byggare, golvläggare och andra hantverkare har berättat att de inte byggt så små våtutrymmen tidigare, men att de blev mycket nöjda med resultatet.

Kungsgården Långvinds hotellplaner stannar inte vid dessa två rum.

Sedan slutet av förra året håller Kungsgården Långvind på att bygga ett helt nytt hus, Österhuset, den största nybyggnationen i Långvindsbruk på cirka 100 år. I juni ska huset stå färdigt med tre gästrum, alla med egen dusch och toalett, samt ett allrum med gästkök.

– Vi håller tummarna för att rummen blir klara till anda helgen i juni, för då är vi fullbokade, säger Agneta Bengtson och låter något oroad.

Anläggningen får också en ändamålsenlig tvättstuga och varmförråd plus garage, eller vagnslider som man föredrar att kalla det.

Även vandrarhemmet får ett tillskott. Den tidigare telestationen i Långvind – som var närmaste husgranne till Kungsgården Långvind på andra sidan landsvägen – blir nu Sveriges minsta vandrarhem, 5,5 kvadratmeter plus terass. Telestationen är flyttad över vägen och står vid Österhuset. Som kuriosa får den tidigare telestationen äntligen optofiberanslutning, som Telia vägrade ge telestationen; som en följd av detta bestämde sig Telia för att avveckla både telestation och telefoninät i Långvindsbruk.

– Lilla Telestationen, som vi kallar huset, får en dubbelsäng och ett fullt utrustat minikök, med vatten, avlopp, spis, ugn, kylskåp och annat som hör till. Ett vandrarhem måste ha ett gästkök, vilket detta får i miniformat, säger Agneta Bengtson.

Lilla telestationen kommer inte att vara klar samtidigt som Österhuset, men Agneta Bengtson räknar med att kunna öppna detta unika boende under sommaren.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv