Boka boende på Kungsgården Långvind!

Alpina backen
öppnar i Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Enångers och Hälsingekustens enda alpina backe – förutom Hedebacken i Hudiksvall – öppnar till helgen. Den senaste tiden har snön vräkt ner, och det är en tydlig signal om att Fågelhällan öppnar. Är det för lite snö, blir det ingen slalombacke i Vedmora, söder om Enånger.

Eftersom Fågelhällan, även kallad Klappen, inte har snökanon, är backen beroende av rejält mycket natursnö. Man packar snön med pistmaskin och skoter.

I sista stund gick pistmaskinen sönder, så premiären är uppskjuten till på söndag. Då är backen öppen klockan 10–15, liksom kommande helger, så länge snön räcker.

Slalombacken är 375 meter lång och har en fallhöjd på 75 meter. Den har två nedfarter och en lift. Anläggningen har toppstuga med servering, värmestuga och preparerade längdskidspår.

Nytt för i år är att liftkort och fika i toppstugan går att betala med Swish. Liftkortet har enhetspriset 60 kronor per dag.

För den som vill följa med vad som händer i och kring slalombacken, finns Fågelhällas Facebooksida, som är en offentlig grupp med 978 medlemmar.

Det behövs alltså ett rejält snötäcke, för att backen ska gå att ta i bruk. Vissa säsonger har den därför inte kunnat öppna. Om snön inte räcker till för slalom och störtlopp, brukar snön räcka för pulka, tefat och annan utförsåkning, som bilden från december 2017 visar.

Backen har lift med garanterad retrokänsla. Den är sannolikt Sveriges enda kvarvarande lift med träbyglar.

Anläggningen drivs sedan 1991 av Enångers idrottsklubb, som löpande underhåller och utvidgar anläggningen, senast med nytt vindskydd.

Jörgen Bengtson
Foto: Fågelhällans Facebooksida


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv