Boka boende på Kungsgården Långvind!

Kungsgården Långvind
mer än dubblar boendet

Print Friendly, PDF & Email

– Vi mer än fördubblar vårt boende, utvidgar vår konferensdel och gör vår lilla restaurang något större.

Så summerar Agneta Bengtson (bilden) för Långvind.com Kungsgården Långvinds utbyggnadsplaner. Startskottet gick rent fysiskt med svartkrut i början av förra veckan och arbetet fortsätter till våren 2018.

Kungsgården Långvind är ett litet, STF-anslutet hotell och vandrarhem i Långvindsbruk, Enånger. Det öppnade som rum och frukost (bed and breakfast) med fyra rum och åtta bäddar 2010, utvidgade med konferens 2015 och öppnade en liten restaurang med fullständiga rättigheter för boende 2016.

Nu tar paret Agneta och Jörgen Bengtson det stora språnget med Österhuset, en liten telestation och ombyggnation i befintligt hus, som ska vara klart före sommaren 2018.

– I god tid före sommarsäsongen 2018 ska vi ha åtta rum och arton bäddar fördelade på Kungsgården, Österhuset och Telestationen, som blir Sverige minsta vandrarhem med dubbelsäng och gästkök. Vi höjer standarden på vårt boende genom att fem av rummen får egen toalett och dusch. Vi skapar bättre förutsättningar för konferens genom om- och tillbyggnationen – fler rum med hotellstandard, bättre konferensmöjligheter i huset och mycket större parkering. Vi utvidgar även vår lilla restaurang i Salen från åtta till tio platser, säger Agneta Bengtson.

Bygget startade den 20 november 2017 med rivning av Kungsgården Långvinds östra uthus på 50 kvadratmeter. Det innehöll fyra förrådsbodar och dubbeldass från tiden som boställe för fyra smeder med familjer. Sedan började markberedningen för Österhuset, Telestationen och parkeringen, ungefär två år efter att Agneta och Jörgen Bengtson började planera för expansion.

De första två veckornas arbete har inneburit mycket sprängning av sten, 60 lastbilslass med sprängsten, åtskilliga lass med schaktmassor och massor av markarbete för entreprenadfirman. Markarbetet fortsätter nästa vecka; sedan väntar gjutning av platta för huset.

– Första planen innehöll bara ett vagnslider – en carport – med ett litet förrådsrum. Det vi nu bygger har vuxit till 105 kvadratmeters byggyta och två fulla våningsplan, skrattar Agneta Bengtson.

Österhuset får tre rum, alla med egen dusch, toalett och utsikt över Långvinds ström samt ett gemensamt kök. Till detta kommer tvättstuga och varmförråd samt ett stort kallförråd för kajaker, cyklar, sparkstöttingar, bil och annat som hör till verksamheten. Dessutom finns ett stort, oinrett utrymme på övervåningen.

– På ritningen är det två rum med badrum plus ett kök med separat matplats. Det har vi inte råd att bygga nu. Det vi nu gör är en stor ekonomisk anspänning. Vi får se hur det blir med detta utrymme i framtiden, säger Agneta Bengtson.

Målet är att ta emot 1 000 gäster per år framöver mot 650 i dag och 81 gästnätter år 2010. I dag tackar Kungsgården Långvind nej till cirka 150 gäster per år på grund av att huset är fullt.

Helahälsingland.se har uppmärksammat bygget i en stor artikel på webben den 28 november och i tryckta tidningen, Hudiksvalls Tidning, den 29 november.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Ritning:
Kjell Norberg, Arkitektverkstan

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv