Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Sista chansen
till bruksvandring

Print Friendly, PDF & Email

Söndag är sista dagen för bruksvandring i Långvind denna sommar. Då är Jörgen Bengtson ciceron på en drygt två timmar lång natur- och kulturvandring i det gamla järnbruket från stormaktstiden, som börjar klockan 15.

Guidningen tar besökaren på en historisk vandring genom Långvind, från stormaktstid till fritid, med besök i Långvinds kapell och bruksmuseet, med beskrivning av byggnaderna från järnbrukstiden, sågverksepoken och därefter. Besökaren vandrar genom bruksområdet, över de tre broarna vid Långvinds ströms utflöde i havet, passerar den mäktiga masugnsruinen och ser de marina delarna av bruket med sjöbodar och ångbåtsbrygga.

Det hela slutar med samling på Kungsgården Långvind.

– Det är roligt med alla som kommer till våra bruksvandringar och de möten som uppstår, säger Agneta Bengtson, som dukar upp smörgås, hembakat och dryck till besökarna efter vandringen.

Under samlingen efter bruksvandringen, fortsätter ofta samtalen, som började under vandringen.

En annan typ av vandring, forntidsvandringar, står två erfarna arkeologer för, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. De hade en vandring till Hedningahällan, Enånger, den 17 juni. Tre vandringar återstår, inklusive en andra vandring till Hedningahällan:
• 19 augusti: Sofieholm, Njutånger
• 26 augusti: Långvinds bruk med Boda bruk, Enånger
• 2 september: Hedningahällan, Enånger.

Forntidsvandringarna börjar klockan 15 och tar drygt två timmar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv