Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Sommarbutik på elfte året

Print Friendly, PDF & Email

På lördag öppnar Mikael Pettersson Sommarbutiken i Långvinds fritidsområde för elfte säsongen. Sommarbutiken är den enda kvarvarande säsongsmatbutiken på Hälsingekusten, där snart sagt varje samhälle med många sommarboende tidigare hade en livsmedelsbutik eller -kiosk.

Mikael Pettersson– Jag vet inte vad det blir för nyhet i år, säger Mikael Petterson (bilden) till Långvind.com, när vi träffar honom i butiken, som ännu är långt ifrån klar för årets säsong.

Det tar ungefär en vecka att ställa i ordning butiken för säsongen.

År för år har han kommit med nyheter. För några år sedan började han med varmkorv i butiken. År 2013 var det dags för trådlöst internet. Sedan några år finns det också lösglass och enklare servering. Det återstår att se vad som blir årets nyhet, för något har säkert Micke i tankarna.

En nyhet slipper dock ur Micke. Det är att fisk- och skaldjursbutiken Kanonholmen utanför Söderhamn kommer att sälja bland annat varmrökt lax, pepparlax och olika såser i Sommarbutiken.

Långvinds fritidsområde – som växer med nya hus varje år – är stort nog att bära upp en sommarbutik. Men det gäller att också ha en samfällighetsförening som är stark nog att gå i land med uppgiften och naturligtvis en arrendator som är driven nog att år efter år hålla igång en butik under två månader. Sedan gäller det att ha lokala kunder som handlar i butiken. Allt detta har Långvind, även om köptroheten kunde vara ännu större.

Butiken är som vanligt öppet 10–20 alla dagar i veckan fram till mitten av augusti.

Sommarbutiken har en webbplats, som ska ”uppdateras till en mer mobilvänlig sådan” och därför ligger nere för stunden. Däremot finns sedan flera år en facebooksida, www.facebook.com/sommarbutiken, som i dag har 233 ”gilla”.

text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 17 juni 2016


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv