Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind ”friluftsmuseum”

Print Friendly, PDF & Email

– Det här är ett friluftsmuseum! säger Miez Peek, nederländsk journalist och bloggare, när han får en guidning av Jörgen Bengtson i den gamla bruksmiljön i Långvind, Enånger.

När vandringen är slut efter två timmar – och den erfarne natur- och kulturvandraren Piez Peek sett både klensmedja, kapell, herrgårdspark, masugnsruin, ångsågverk, havet, bruksmuseet och rader av byggnader från järnbrukstiden – är han än mer fascinerad.

Miez Peek bloggar om framför allt vandring och cykling – både i Nederländerna, Norden och andra delar av världen – i nättidningen och bloggen www.Ecktiv.nl. Bloggen vänder sig till nederländare som är 50 plus med natur- och kulturintresse, som de kombinerar med vandring eller cykling.

Han är på besök i Långvind som del av en fyradagarsresa i Hälsingland, med avslutning i Gästrikland, som tar honom till STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Hölick Havsresort, Tur och Ton, Orbaden Spa & Resort samt Limöbåten.

Miiz Peek pilgrimsvandringsledMiez Peek tillbringar ett dygn i Långvind och hinner uppleva mycket: bruksvandring tidig torsdag kväll, måltid på Kungsgården Långvind med utsikt över Långvinds ström 15 meter bort, frukost med guldkant och sedan en halvdagsvandring längs stranden i Långvinds fritidsområde och längs den medeltida pilgrimsleden Sankt Olofsleden med start i gävlebohamnen på Korsholmen (bilden). Som avslutning provar han på cykling i Långvinds varierande miljö.

När Långvind.com får ett samtal med Miez Peek, sitter han på klipporna som stupar ner i Bottenhavet på Korsholmsudden, insuper den friska havsluften, lyssnar på vågornas eviga ljud och spanar förgäves efter säl i det dimhöljda vattnet.

Han pratar om det har upplevt i Hälsingland och den målgrupp han vänder sig till.

– 55-plussarna i Nederländerna är 6,2 miljoner personer, gör tre till fyra resor per år och äger 80 procent av pengarna, säger han.

Vad har du för intryck av Hälsingland så här långt?

– Tystnaden och att varje plats vi besökt är speciell, stränderna vi vandrat längs, stora stenar vi klättrat på, naturhamnen och de nakna klipporna ner i havet, säger han och syftar på den fantastiska naturhamn (gävlebohamn) på Korsholmsudden, där lågvattnet gjorde att man i dag kunde vandra över inloppet till hamnen.

– Jag älskar ert ställe, Kungsgården Långvind, som har familjär atmosfär och är en bra plats för att upptäcka området.

Miez Peek klippor SnackenVad kommer du att skriva på din blogg om Långvind?

– Jag kommer att berätta om friluftsmuseet Långvind, den guidade tur du tog mig på i går, er goda mat och hur bra Kungsgården Långvind är som bas för den som vill göra dagsvandringar eller cykelturer.

När vi skiljs åt, efter en lunch på klipporna mot havet med Finland bortom horisonten, går Miez Peek långsamt tillbaka mot civilisationen och cykelfärden till Långvindsbruk – och halkar på de regnvåta klipporna. Både kameran och Miez får sig en törn. Men han är inte ledsen för det, utan borstar av sig, tar sig an det skadade motljusskyddet och vandrar vidare med en nyvunnen kärlek till Långvind och Hälsingekusten.

Miez Peek vill redan tillbaka och ser framför sig att 50-plussare från Nederländerna gör honom sällskap till Hälsingekusten, där luften är frisk, vattnet rent, tystnaden talande och kulturen närvarande.

text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv