Konsert till järntriangeln

Långvinds kapell har en järntriangel till kyrkklocka. Lördag 18 juni blir den föremål för en nyskriven konsert, som blir en musikalisk minifestival i experimentell musik. Konserten är uppdelade i tre delar:

Första stycket, Långvinds kapell, klockan 18.30: uruppförande av Sofia Jernberg och Andreas Hiroui Larsson av ett stycke av Johan Jutterström för röst, virveltrumma och den unika järntriangel som används som kyrkklocka av Långvinds kapell

Andra stycket, Långvinds kapell, klockan 19.15: fiolspel av Anna Lindal i kapellet

Text- och ljudkomposition, Långvinds herrgård, 20.00: Tomas Hulenvik uppträder solo.

Johan JutterstromPrimus motor för konserten är musikern Johan Jutterström, som gifte sig i kapellet 2010 och har smedsrötter i Långvinds bruk.

Nu vill han hedra bruket och kapellet med ett nyskrivet verk. Långvind.com berättade om detta i artikeln Konsert för Långvinds kapell (27 september 2015). Sommaren 2015 träffade Långvind.com Johan Jutterström vid järntriangeln (bilden), då han berättade om planerna och den kärlek han hyste till triangel, kapell och Långvind i stort.

Konserten har en egen facebooksida, Endagsfestival för nutida musik på Långvinds bruk.

Konserten, som är gratis, är möjlig tack vare stöd från Region Gävleborg, Hudiksvalls kommun, Långvinds kapellförening och Långvinds herrgårds kulturförening.

text och foto:
Jörgen Bengtson