Osäkert med fiber i Långvind

Det behövs fler som vill ha optofiberanslutning i Långvinds fritidsområde, för att Fiberstaden AB ska börja ansluta fler fastigheter.

I den kommande medlemsinformation, som går ut till alla i Långvinds samfällighetsförening – Långvindsbrevet nummer 1, 2016 – efterlyser föreningen fler intressenter.

– I dagsläget skulle vi behöva ytterligare några hushåll som anmäler sig till Fiberstaden för att de ska vilja vara med och delfinansiera våra fortsatta bredbandsgrävningar till alla hushåll på Långvinds alla stigar, skriver styrelsen.

Samfällighetsföreningens stämman 2015 gav styrelsen i uppdrag att bereda alla möjlighet att ansluta sig till Hudiksvalls stadsnät.

– Ett samarbete som vi fortsätter med även för det stigar som inte omfattas av grävning för frostfri vattenledning, skriver styrelsen.

Fiberstaden erbjuder ett paketpris på 9 995 kronor inklusive moms för fiberanslutning av ett hus. Det är 25 procent billigare än normalpris. I anslutningen ingår fiberkabel, kanalisation (fiberslang), sökband, medieomvandlare, håltagning i yttervägg samt installationsarbete. Varje fastighet får själv gräva ner fiberslangen från vägen (stigen) till husvägg.

– En fiberanslutning är grunden för dagens och morgondagens kommunikation. Den ersätter kopparkablar, kabeltvnät, antenner och paraboler och erbjuder en gränslös kapacitet för framtiden, skriver styrelsen och träffar därmed huvudet på spiken: för inget är snabbare än ljusets hastighet, som är fallet med optofiber.

Arbetet med att ansluta fastigheterna kommer att ske under våren, sommaren och hösten 2016 – förutsatt att tillräckligt många är intresserade.

Optofibern förläggs i stigarnas asfaltskant, där den grävs ner cirka 50–70 centimeter. Ingrävning till fastigheter sker med hjälp av Fiberstadens entreprenör, men grävningen bekostar alltså fastighetsägaren.

Optofiber är framtidens bredband.

– Ett öppet nät, inte bara för Internet, tv, telefoni och spel, utan för en lång rad framtida tjänster och möjligheter. Det vill vi erbjuda våra medlemmar, skriver Långvinds samfällighetsförening.

Langvind fiberBilden är från optofiberförläggning i Långvinds fritidsområde år 2015.

text och foto:
Jörgen Bengtson