Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Fortsätter med bruksvandringar

Print Friendly, PDF & Email

Bruksvandrarna fortsätter att komma till Långvind, så även i sommar blir det natur- och kulturvandringar i Långvindsbruk.

Bruksvandringarna blir söndagar, med Jörgen Bengtson som ciceron och start klockan 15. Vandringarna börjar midsommarhelgen och pågår till och med andra söndagen i augusti.

Som vanligt är det STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, som arrangerar den drygt två timmar långa kunskapsvandringen i Långvinds anrika järnbruksmiljö från svensk stormaktstid.

– Vi är glada att intresset håller i sig, så vi fortsätter med en vandring i veckan. En nyhet i år är att en av bruksvandringarna är en vandring ledd av två arkeologer, som vi samarbetar med, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. Den 10 juli fördjupar de kunskapen om Långvinds bruk, berättar Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson.

Langvind milstenenGuidningen börjar på Kungsgården Långvind. Här – i början av ”bruksgatan” – går gruppen till Kvarndammen, betraktar Långvinds ström som gett upphov till bruket, tittar in i den gamla smedjan och går längs ”bruksgatan” – med allé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell får bruksvandrarna en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, tittar den bland annat på kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och ut till ångbåtsbryggan.

Sedan bär det av tillbaka till Kungsgården Långvind och – om tiden medger – längs natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare och fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors.

text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv