Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Flera kyrkovisningar

Print Friendly, PDF & Email

Är du intresserad av kvalificerad visning av några av Hälsinglands främsta medeltidskyrkor? I sommar är kyrkohistorikern Gunnar Andersson ciceron för sammanlagt sex guidningar av fyra medeltidskyrkor på Hälsingekusten.

Arrangör av kyrkovisningarna är, som tidigare år, Kungsgården Långvind. I centrum för visningarna står Enångers och Njutångers medeltidskyrkor, där det blir två visningar vardera.

Årets nyhet är Forsa kyrka, som har många skulpturer från medeltiden och som byggnad delvis är från medeltiden.

Förra årets nyhet, Trönö gamla kyrka, finns med även i år. På bilden träder Gunnar Andersson in i Trönö kyrka på förra årets visning.

Trono kyrka Gunnar Andersson entreDet blir kyrkovisningar alla torsdagar från sista torsdagen i juni till första i augusti i följande ordning
Enånger (30/6),
Njutånger (7/7),
Enånger (14/7),
Njutånger (21/7),
Forsa (28/7) och
Trönö (4/8).

– Vi är väldigt glada att återigen kunna erbjuda ett så kvalificerat kyrkovisningsprogram med en så duktig guide som Gunnar Andersson, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Gunnar Andersson tycker att det är roligt att kunna erbjuda guidning också av Forsa kyrka.

– Forsa kyrka har en stor och fin samling av medeltidsskulpturer, säger han till Långvind.com.

Till det yttre ser Forsa kyrka föga medeltida ut, vilket inte är så konstigt. Kyrkan uppfördes 1840–1845 – men den ersatte då en medeltidskyrka på samma plats. Delar av den gamla kyrkan finns dock kvar: norra och östra väggarna samt sakristian är bevarade från den medeltida kyrkan. Forsa kyrka bär på en stor medeltidsskatt, med två stora alterskåp, tiotalet helgonskåp och träskulpturer samt en träskulptur av Sankt Olov får 1200-talet.

För den som vill veta mer om de fyra medeltidskyrkorna, finns artiklar på Långvind.com om dessa: Enångers gamla kyrka, Forsa kyrkaNjutångers kyrka och Tröno gamla kyrka,

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 8 februari 2016

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv