Boka boende på Kungsgården Långvind!

Nära köpa herrgården

Print Friendly, PDF & Email

– Jag var så här nära att köpa Långvinds herrgård, säger Håkan Leijon och måttar med händerna framför herrgården.

Hakan Leijon

Det blev ingen affär, för alla möbler hade gått på auktion veckan före, berättar han för Långvind.com.

Vi talar om 1975, då ägarna till Långvinds herrgård, släkten Tottie, hade bestämt sig för att sälja herrgården från 1799.

– Jag var spekulant och pratade med mäklaren. Veckan innan hade man haft auktion på lösöret. Men kakelugnarna fanns kvar och någon möbel de inte kunde flytta, säger Håkan Leijon, som på den tiden bodde i Göteborg.

Han är civilingenjör och har ett livslångt intresse för gamla hus i allmänhet och herrgårdar i synnerhet.

– Jag blev besviken. Jag hade hört att det fanns mycket originalmöbler kvar, säger han.

Allt som fanns kvar, när han fick kontakt med mäklaren, var ett skåp. Det var så stort och tungt att det inte gick att flytta. Detta är något som en annan spekulant också berättat för Långvind.com i en intervju den 27 juli 2010, Långvinds herrgård nära bli ridläger. Att det stora skåpet var enda möbel som följde med köpet, har också Eva Tottie bekräftat för Långvind.com.

– Man gjorde ett stort fel som sålde alla inventarier först. Det hade varit bättre att sälja herrgården och erbjuda möbler och andra inventarier till köparen. Om köparen sedan inte hade varit intresserad, hade man bara sålt inventarierna, säger Håkan Leijon.

Han är på besök i Långvindsbruk 40 år senare, nu med sin sambo Eva Welin, och bor på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind. Han är här för första gången och tar tillfället i akt att titta på herrgården från utsidan och vandra runt i herrgårdsparken. Han är flitig med kameran och återkommer till inventarierna.

– Det som var mycket intressant med herrgården var att den hade inventarier i original, säger han och beklagar än en gång att man sålde herrgården utan möbler och andra inventarier.

Nu blev besöket i Långvind ett kärt besök. Han och Eva återvänder gärna och hoppas få möjlighet till en guidning av herrgården vid ett annat tillfälle. Nu fick de en kort guidning av den centrala bruksmiljön med besök i Långvinds kapell.

Långvinds herrgård såldes kort efter Håkan Leijons kontakt med mäklaren 1975. Köpare var Hudiksvallskonstnären Reidar Kanth med hustru och en kompanjon, som började rusta upp herrgården.

Efter ytterligare ägarbyten blev herrgården behandlingshem, vilket den var 1985–1998. Redan vid den första försäljningen var herrgården i dåligt skick. Nu förföll huset snabbt. Vändpunkten kom 1998. Då köpte Söderhamnskonstnären Elina Mytnik och hennes man Jonatan fastigheten på exekutiv auktion. De har sedan genomfört en mycket omfattande renovering och upprustning av herrgården.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv