Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind i krigshistoria

Print Friendly, PDF & Email

Långvind förekommer inte så ofta i krigshistorien, om vi räknar bort när ryssarna brände ner Långvinds bruk 1721. Men i ett nummer av tidskriften Populär Historia (nummer 5, 2014) är Långvind omnämnd.

Popular historiaArtikeln handlar om luftbevakningen i Långvind. Artikelförfattaren Sigvard Bodin, Norrala, berättar om hur hans far i omgångar var inkallad till luftbevakningen. Han minns särskilt faderns tjänstgöring i Långvind, där han var förlagd ”i en gammal dålig byggnad i omedelbar närhet av luftbevakningstornet”.

Sigvard Bodin berättar att en smällkall vinterdag avvek fadern från luftbevakningstornet för att få lite värme i byggnaden intill. Naturligtvis blev det inspektion – och permissionsförbud för rekryten. Vid ett annat tillfälle, då det var sommar, passade Sigvard och hans mor på att hälsa på fadern. Det var strängeligen förbjudet, men den här gången klarade sig fadern undan inspektion.

Luftbevakningstornet fanns med på kartor mot slutet av 1900-talet. Det låg strax väster om vägen mot Långvinds fritidsområde, nära vägskälet mot Långvindsbruk.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv