Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Visningar och vandringar

Print Friendly, PDF & Email

Inom loppet av några veckor erbjuder Kungsgården Långvind kyrkovisningar i Enånger (23/7), Njutånger (30/7) och Trönö (6/8), bruksvandringar i Långvind (26/7, 2/8 och 9/8) och Kafé Kungsgården Långvind flera dagar (närmast 23/7 och 26-27/7). Längre fram blir det både avslutande forntidsvandring i Njutånger och Rödhälle skans (13/8) och svampexkursioner (22/8 och 6/9).

Hur hinner ni med allt, när ni också driver hotell och vandrarhem?

– Vi är två personer som jobbar tvåskift och sedan har vi bra samarbetspartner för olika aktiviteter. Gunnar Andersson är vår duktiga ciceron i de tre medeltidskyrkorna, Enånger, Njutånger och Trönö. Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson är våra utmärkta vägvisare bakåt i tiden på våra forntidsvandringar. Alf Pallin, som är en av Sveriges främsta svampkonsulenter, leder våra svampexkursioner, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind.

Gunnar Andersson Enangers kyrka

Kyrkovisningarna omfattar i år tre medeltidskyrkor. Närmast på tur står sommarens andra och sista visning av Enångers gamla kyrka den 23 juli klockan 15 (bilden från en tidigare visning av Enångers gamla kyrka). Kyrkan, som är från 1100-talet har så mycket att berätta i kyrkobyggnad, målningar och träskulpturer. Gunnar Andersson leder en närmare två timmar lång visning.

Den som missade hans visning av Njutångers kyrka, får ny chans den 30 juli klockan 15.

Nytt för i år är att Gunnar Andersson också visar Trönö gamla kyra, som den 6 augusti klockan 15 avslutar årets kyrkovisningsprogram.

Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson har redan genomfört två forntidsvandringar, till Hedningahällan i Enånger den 9 juli och i Långvinds och Boda bruk den 16 juli. Sista chansen att följa med på paret Nilssons arekologiska vandring blir i Njutånger den 13 augusti klockan 15; det är samling vid kyrkan, och efter visning av miljön runt kyrkan blir det avfärd för fortsatt utforskning av Rödhälle skans på Örängesnäset i Njutånger, en fornborg med få motsvarigheter längs Norrlandskusten.

Alf Pallin leder vad som kan bli två svampexkursioner, den ena 22 augusti med start på Kungsgården Långvind klockan 9 och den andra – förutsatt att det blir minst två deltagare till som anmäler sig – den 6 september.

Jörgen Bengtson leder bruksvandringar i Långvind klockan 15 varje söndag från midsommar till och med andra söndagen i augusti.

Kafé Kungsgården Långvind är – förutom visningen av Trönö kyrka – årets nyhet. Kaféet är ett pop-up-kafé, som inte har öppet några bestämda dagar; när får man kolla på Kungsgården Långvinds webbplats eller facebooksida. När väl Kafé Kungsgården Långvind håller öppet, är det klockan 13–17.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv