Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Svampexkursion med kvalitet

Print Friendly, PDF & Email

Svampexkursion med en av Sveriges främsta svampexperter? Det satsar Kungsgården Långvind på när sommaren har gått över till höst.

Söndagen den 6 september blir det svampexkursion med ”extra allt” i Långvinds omnejd. Svampkonsulenten Alf Pallin, som utbildar svampkonsulenter på högskolenivå, leder vandringen som tar en hel dag. Exkursionen omfattar både att plocka matsvamp, studera övrig svamp, känna igen förväxlingssvamp och lära sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

– Det är fantastiskt att på nytt kunna erbjuda den här unika möjligheten med en av Sveriges kunnigaste svampexperter, Alf Pallin, säger Agneta Bengtson på STF Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Svamp_5

Arrangör är STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, som vill locka fler att upptäcka skogens skafferi. Bär klarar de flesta på egen hand. Med svamp är det värre. De flesta svampar är giftiga eller oätliga, så det gäller verkligen att ha kunskap för att hitta matsvamp. Med Alf Pallin som svampvandringsledare får deltagarna en oslagbar kvalitet.

Exkursionen tar cirka sex timmar och inkluderar lunch som Kungsgården Långvind skickar med. Det måste finnas minst fyra deltagare för att Kungsgården Långvind ska kunna genomföra exkursionen.

Alf Pallin är en mycket erfaren svampkonsulent. Han utbildade tidigare svampkonsulenter vid Umeå universitet, som var landets enda universitet med svamputbildning. När universitet lade ner utbildningen, medverkade han till att den återuppstod vid högskoleenheten Centrum för flexibelt lärande (CFL) i Söderhamn, där han nu är en av utbildarna.

Alf Pallin väljer lämpligt svampplockarställe inför exkursionen. En kvalificerad svampexkursion är i högsta grad beroende av vilken plats man väljer utifrån säsong och väder.

Deltagarna samlas den 6 september på Kungsgården Långvind, Enånger, och sedan bär det av – beroende på svamptillgång – till någon av följande platser:
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

Vad kan man då hitta för svamp? Alf Pallin räknar upp möjliga matsvampar som kan förekomma: kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor samt naturligtvis blek taggsvamp, Hälsinglands landskapssvamp.

Kungsgården Långvind erbjuder också svamppaket för den som vill övernatta, med två övernattningar och frukost med guldkant, buffé ankomstdagen och personlig guidning av Långvinds bruk.

Kungsgården Långvind kan också arrangera svampexkursioner och svamphelger vid andra tidpunkter, bara det finns minst fyra deltagare.

Jörgen Bengtson

Foto: Alf Pallin


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv