Rekordmånga gästnätter

STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind har haft rekordmånga gäster 2014.

– Vi trodde inte att vi kunde få fler gäster än vi hade 2013. Vi hade fel. År 2014 ökade vi för femte året i rad, otroligt, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Gästerna är nöjda med STF Kungsgården Långvind. Anläggningen finns med betyg i både Tripadvisor och hos Svenska Turistföreningen (STF), på båda platser med full pott: 5 av 5 möjliga på Tripadvisor och 4,7 av 5 möjliga på STF. Kungsgården Långvind är inne på sin andra traditionella gästbok i gästköket sedan starten sommaren 2010, båda är överfulla med positiva kommentarer. Dessa och andra omdömen finns samlade under en egen flik på webbplatsen för Kungsgården Långvind, Gäster om Kungsgården Långvind.

Hur tror du att det går 2015?

– För ett år sedan trodde vi inte att vi skulle kunna toppa fjolårssiffrorna, för 2013 fick draghjälp av att vi var med i STF-katalogen ”Upptäck Sverige” för första gången och var med i ett reportage på fem sidor i tidningen Turists höstnummer. Vi får se hur det går 2015. Vår förhoppning är att fånga fler tjänsteresenärer och få fler gamla besökare att återvända. Om vi lyckas med detta kan vi kanske nå över 600 gästnätter 2015, säger Agneta Bengtson.

Inom STF – med cirka 400 vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor – är Kungsgården Långvind den näst minsta boendeanläggningen, men långtifrån minst i antal gästnätter.

Kungsgården Långvind summerar sitt boende i att ”Vi kombinerar ett unikt boende på hälsingegård i anrik järnbruksmiljö från svensk stormaktstid med hög klass på boendet, frukost med guldkant, personligt värdskap och många evenemang”.

Kungsgården Långvind öppnade som rum och frukost, bed & breakfast, sommaren 2010. Första året hade anläggningen 82 gästnätter, vilket var klart under vad paret Bengtson hade räknat med i affärsplanen. Men sedan har det gått desto bättre.

Övernattningarna ökade med 100 procent 2011 till 164 gästnätter, med 88 procent 2012 till 308 gästnätter, med 75 procent 2013 till 539 gästnätter och nu med 9 procent till 589 gästnätter.

Jörgen Bengtson