Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långfärdsskridskor bäst i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

– Värmland har fått en värdig utmanare inför nästa års försäsong på skridskor. Det blev ”skärlek” vid första ögonkastet.

Det säger Katarina Moberg och Per Eriksson till Långvind.com. För tredje gången utforskar de långfärdsskridskoåkning i Hälsingland och då framför allt i Långvind och Enånger med omnejd. I dag provade de skärgårdsisen för första gången.

Paret Moberg-Eriksson, som bor i Nyköping, har bott två helger på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, i januari i år och denna helg. De är fascinerade över de goda isförutsättningarna i Enånger och inåt i Hälsingland – i socknarna Njutånger, Arbrå och Järvsö – men också på havet.

– Vi hade kunnat åka redan i början av december på Dalsjön och Orsjön. Vi lär oss mer för varje gång vi är här, säger Katarina Moberg.

– Första advent och helgen före och efter brukar vår försäsong börja. Vi valde Värmland i år som vi brukar. Helt fel! Vi skulle ha valt Långvind, säger en entusiastisk Katarina Moberg.

– Värmland har fått en värdig utmanare i Hälsingland. Långvind har mycket att bjuda på, så vi kommer tillbaka, fortsätter hon.

– Vi ser potential här. Vi vill ha tripp, trapp, trull, säger Per Eriksson och syftar på att isarna lägger sig tidigt i Hälsinglands berg, för att sedan lägga sig steg för steg innan havet fryser på.

– Här är säsongen mer utdragen, fyller Katarina Moberg i.

Moberg-Eriksson leder skridskogrupper och utbildar också långfärdsskridskoledare.

Katarina Moberg är, tillsammans med sin särbo, Per Eriksson, lyriska över långfärdsskridskoförutsättningarna i den här delen av Hälsingland. Här finns isar av varierande slag på insjöar och på hav i inner-, mellan- och ytterskärgård. Enånger med omnejd har stora fördelar som långfärdsskridskolandskap, med tidig försäsong och bra eftersäsong i mars och april. Här finns kyliga nätter och varierande vatten och höjder, idealiskt för långfärdsskridskoåkare.

– Vi kör till blåsipporna kommer, säger Per Eriksson.

Båda pratar om att komma tillbaka med grupper, dels för ledarutbildning, dels för skridskoåkning och utbildning för ”vanliga” långfärdsskridskoåkare. Vanligen drar de till Värmland för försäsongen, innan isarna har lagt sig i Nyköpingstrakten, men nu blir det ändring på det.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv