Vintervatten i expressfart

Vintervattenutbyggnaden i Långvinds fritidsområde går med expressfart. Våren 2015 ska varje enskild tomt ha vintervatten. Arbetet, som skulle ha tagit minst tre år, tar nu istället tre kvartal.

Det var en styrelse med stor framåtanda, som presenterade vintervattenplanerna på årsstämman med Långvinds samfällighetsförening i dag i Långvindsbruk. Lantmäteriförrättningen för ett år sedan blev överklagad till Mark- och miljödomstolen, som avslog överklagan.

Det fysiska grävarbetet börjar i höst. Styrelsen håller på att upphandla en så kallat utförandeentreprenad. Föreningen räknar med att totalkostnaden blir knappt 30 000 kronor per fastighet.

Den långa stridsfrågan om vintervatten i Långvinds fritidsområde, som pågått i över 20 år, är nu definitivt avgjord. På årsstämman 2015 kommer alla som vill ha vintervatten också att ha det. Tomtägare som vill fortsätta med sommarvatten, får vintervattenanslutning vid fastighetsgräns och lås, som gör att det fortsatt blir vatten bara sommartid.

Årsstämman i Kolhuset, Långvindsbruk, var välbesökt. Det var drygt 150 personer närvarande.

Jämfört med förra året, blev det en lugn stämma, med omval på de flesta poster.

Vattenfrågan fortsatte att vara en fråga som väckte debatt. Styrelsen fick dock enhälligt stöd för sin linje i vintervattenfrågan. Samma gällde för styrelsens hållning i fråga om stadgeändring (bara ordinarie ledamöter), toaletter (utreda frågan om wc som ersättning för tc på bland annat Snäcken), skogspolicy (fortsatt parkgallring men med större avstånd mellan tallarna i havsnära områden), vattenledningar på Korsholmen (mer pengar till fondering) och nej till hjärtstartare.

Styrelsen fick två nya ledamöter: Anders Björkman och Tord Karlsson, som båda tog steget upp från ersättare i styrelsen. En av ledamöterna som var aktuell för omval, Elisabeth Bystedt, blev också omvald. Den nya styrelsen består av: Torbjörn Englund, ordförande, Sven Sjöberg, Margaretha Holmgren, Anders Källman, Elisabeth Bystedt, Anders Björkman och Tord Karlsson. Två ledamöter, Bo Sjöberg och Britta Englund, hade avsagt sig omval.

Ersättare blev Per Eriksson, Hans Westelius och Pia Wallin, omval, samt Jan Evaldsson och Gösta Strömberg, nyval.

Revisorerna blev omvalda: Peter Grönström och Anders Järnkrok, med Jonas Broström och Tommy Karlsson som ersättare.

Även valberedningen blev omvald, med Ove Nygren som sammankallande. Förra stämman tillsätte en arbetsgrupp, som skulle ta fram en arbetsordning för valberedningen. Den har arbetat intensivt men inte presenterat något förslag till stämman. Däremot har valberedningen arbetat i enlighet med förslaget till ny arbetsordning, som gruppen tagit fram. Förhoppningsvis får 2015 års stämma ta ställning till en arbetsordning.

Långvinds fritidsområde är länets och kanske Norrlands största samfällighetsförening. Här finns 439 fastigheter, varav 335 är bebyggda. Samfällighetsföreningen ansvarar för bland annat bilvägar, strand- och skogsstigar, vattenförsörjning, småbåtshamn, badstränder, tennisbanor och andra idrottsanläggningar, lekplatser, bangolf, föreningslokal och sommarbutik i fritidsområdet.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 21 juli 2014