Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Forntiden i framtiden

Print Friendly, PDF & Email

Till sommaren får den som är intresserad av forntiden i Enånger och Njutånger chans att upptäcka den med hjälp av kvalificerade guider. Kungsgården Långvind upprepar förra årets succé med forntidsvandringar till Hedningahällan och i Nianfors, ledda av arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. De ger den som deltar i den 2,5 timmar långa vandringen en chans att upptäck en ny värld under ytan.

Det blir två vandringar till mytomspunna Hedningahällan i Enånger den 3 och 31 juli och två i finnskogen i Nianfors den 10 juli och 7 augusti. Alla vandringar är sen eftermiddag och inkluderar avslutande samkväm med kaffe/te, smörgås och kakor.

Vandringen till sägenomspunna Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Vandringen i Nianfors ger en inblick i gammal skogsfinnbygd, sannolikt den äldsta i Hälsingland. Vad har vi för okänt finskt arv i Hälsingland, landskapet som gett namn åt Finlands huvudstad?

Det finns mer att läsa om vandringarna på Forntidsvandringar respektive vandringen till Hedningahällan och vandringen i Finnskogen.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv