Boka boende på Kungsgården Långvind!

Påskaftonsmässa i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Klockan 23 på påskafton öppnar Långvinds kapell till traditionsenlig påskmässa, nu för fjärde året. Långvind har fått en ny tradition.

Midnattsmässan börjar utanför kapellet med en tänd eld. En värmande, sprakande och livgivande brasa i kapellets kamin välkomnar besökarna.

– Vi glömmer inte bort den största kristna högtiden, påsken, i Långvind. Vi samlas ute i nattmörkret, där vi möts av en eld utanför kapellet. Sedan går vi in i ett mörkt kapell och tänder ljusen för att symbolisera Jesu uppståndelse, säger Pärlennart Larsson, ordförande i Långvind kapellförening, till Långvind.com.

Det blir predikan av församlingspräst Mats Sandström. För musik- och sånginslag svarar Gunilla Nygren med en mindre sånggrupp.

Efter gudstjänsten blir det smörgåsar, kaffebröd, kaffe och te.

Tanken på en midnattsmässa i Långvinds kapell under påsken väcktes 2009 av Jörgen Bengtson, Långvind. Nu har påskmässan blivit ett självklart inslag i Långvind. Därmed har årets två stora kyrkohögtider, jul och påsk, en given plats i det lilla brukskapellet på Hälsingekusten, som alltså är mycket mer än ett sommarkapell.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv