Boka boende på Kungsgården Långvind!

Fyra kyrkovisningar

Print Friendly, PDF & Email

I år satsar Kungsgården Långvind på flera visningar av Enångers och Njutågers medeltidskyrkor. Förra årets två visningar blir fyra, med samma kvalificerade ciceron som tidigare, kyrkohistorikern Gunnar Andersson.

De första kyrkovisningarna blir tisdag 11 juni i Enångers gamla kyrka och onsdag 12 juni i Njutångers kyrka. Sedan blir det en ny omgång i augusti, onsdag 7 augusti i Enångers gamla kyrka och torsdag 8 augusti i Njutångers kyrka. Alla visningar är klockan 15–17.

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter den inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka. Guidningen tar upp till två timmar.

– Vi är väldigt glada att Gunnar Andersson vill fortsätta att ge intresserade besökare en mycket kvalificerad guidning av två av Hälsinglands främsta medeltidskyrkor. Vi har tidigare märkt att drygt en timme är för lite, så nu ger vi Gunnar och besökarna mer tid, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Enångers gamla kyrka är en salkyrka från slutet av 1400-talet, som vilar på kyrkogrund från 1200-talet. Det som gör kyrkan speciell är att dess valvmålningarna aldrig blev överkalkade under reformationen och att kyrkan har altarskåp och träskulpturer från början av 1500-talet, signerade Haaken Gulleson. Kyrkan blev 1859 museum, främst för äldre kyrklig konst, som därmed räddades till eftervärlden, men återinvigdes som kyrka 1952. Församlingen äger dock inte kyrkan, utan det gör Riksantikvarieämbetet.

Njutångers kyrka är en av Hälsinglands bäst bevarade medeltidskyrkor, en gråstenskyrka från 1200-talet, som blev tillbyggd under 1400-talet. I dag är den församlingskyrka. Njutångers kyrka är ovanligt rik på inventarier, en följd av donationer från ägarna till Iggesunds bruk från slutet av 1600-talet och framåt. Även denna kyrka har altartavla gjord av Haaken Gulleson. Här finns också medeltida inventarier. Vid restaureringen 1928–1929 tog man fram valvmålningarna, som var överkalkade.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv