Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Tusen nyheter

Print Friendly, PDF & Email

I dag publicerar Långvind.com sin tusende nyhet från Hälsingekusten. Till detta kommer drygt 200 fasta sidor om Hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, samhället Långvind och Hälsingekusten.

– Vi kunde inte drömma om att vår lilla webbplats skulle bli så omfattande när vi sommaren 2009 satt på McDonalds i Söderhamn och biblioteket i Hudiksvall och började bygga vår webbplats. Renoveringen av Kungsgården Långvind pågick för fullt, men eftersom det inte fanns bredband i Långvindsbruk fick vi söka upp ställen som hade trådlöst internet, säger Agneta Bengtson, tekniskt ansvarig för webbplatsen till Långvind.com.

Paret Agneta och Jörgen Bengtson hade börjat så smått med en enkel blogg i mars 2009. Den 24 juli 2009 var det premiär för webbplatsen med ”nyheter och turistinformation” från Långvind och Enångers socken, Enånger får nyhets- och turistsajt. Adressen var då langvind.com. Sedan dess är också adressen långvind.com tillkommit.

– Vi satsade på en WordPresslösning, som gör att vi inte är beroende av någon specifik teknisk plattform eller internetleverantör. Dessutom har vi oändliga möjligheter att bygga ut och bygga om webbplatsen via WordPress, säger Agneta Bengtson.

Ganska snart växte också ambitionerna för Långvind.com. Till en början fanns turistisk information från ”Hälsingekusten från Hudiksvall till Söderhamn”. Den växte efter en tid till hela Hälsingekusten, från Axmarbruk i söder – som egentligen ligger i Gästrikland – till Medelpadsgränsen i norr. Här finns nu en turistbyrå på nätet för Hälsingekusten, med mer information än vad de tre berörda turistbyråerna har på webben.

Bakom alla texter står Jörgen Bengtson, som förklarar den vidare utvecklingen:

– Den stora förändringen var att jag – som gammal journalist och tidigare chefredaktör för Hudiksvalls Tidning och Hälsinglands Tidning – i stort och smått började skriva nyheter från hela Hälsingekusten. Till en början var min ambition att skriva cirka två nyheter i veckan. Intresset från läsarna och min egen nyfikenhet drev på utvecklingen. Sommaren 2010 blev det för första gången en nyhet per dag. Från september blev det ungefär en nyhet varannan dag. Sedan maj 2011 har jag, med något undantag, skrivit en nyhet per dag.

Vad finns mer att göra?

– Åtskilligt. Vi har fortfarande öar, byar och bygder på Hälsingekusten kvar att skriva om, som vi vill ge egna sidor under fliken Hälsingekusten. Vi vill också börja publicera bilder till våra nyheter, men vi har inte hittat en bra teknik för det. En annan ambition är att bygga om webbplatsen, så vi får en tydligare uppdelning mellan Kungsgården Långvinds del och övriga delar, säger Agneta Bengtson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv