Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Gran på Långvind.com

Print Friendly, PDF & Email

Ön Gran är, tillsammans med Storjungfrun, Hälsingekustens mest isolerade ö. Nu finns artikel och sida på Långvind.com om Gran. Artikeln om Gran är också den 200:e fasta sidan som beskriver Hälsingekusten på Långvind.com. Utöver fasta sidor finns också drygt 900 nyhetssidor, som hela tiden växer.

Grön ligger i Gnarps socken utanför Sörfjärden.

Gran har under lång tid varit viktig för fiske, säljakt och äggtäkt. Ön är historiskt känd sedan medeltiden.

Gran har också en udda historia som garnisonsö. Här fanns nämligen en militär styrka förlagd under andra världskriget.

Redan före kriget hade fisket gett Gran ett uppsving, som kriget förstärkte. Närvaron av fyrpersonal gav också ön en bofast befolkning. Fyrpersonalen försvann 1968, då fyren blev automatiserad.

Gran har inte längre några bofasta invånare. Den klassiska fyrplatsen kan kanske ge ett nytt uppsving. Staten och Nordanstigs kommun för sedan flera år samtal om framtiden för Grans fyrplats. Kommunalrådet Stig Eng (C) föreslog i februari i år att kommunen skulle köpa fyrhuset innan det faller ihop. Klassisk fyr blir kommunal? skrev Långvind.com i en artikel den 27 februari 2012. Kanske kan Grans fyrplats bli ett framtida vandrarhem.

Gran är sedan 1988 ett naturreservat. Här finns en av havet präglad natur med svallgrus, strandvallar och klapperstensfält. Här finns också Norrlandskustens största kolonier av tordmular. Ön är också en viktig häckplats för labb, tobisgrissla och ejder.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv