Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Fullmatad kapellsommar

Print Friendly, PDF & Email

Under sommaren lever Långvinds kapell upp, med musikgudstjänster, vigslar och dop. Nu kan kapellföreningen i Långvindsbruk summera ännu en framgångsrik säsong, med elva gudstjänster, sex vigslar och tre dop.

Till årets verksamhet brukar kapellföreningen också räkna in föregående års julotta, som 2011 blev inställd på grund av stormen Dagmar. Endast kapellföreningens ordförande, Pärlennart Larsson, tog sig till kapellet. Andra som försökte tog sig inte fram på grund av alla stormfällen på vägarna.

Förra årets nyhet, musikgudstjänsten på Kristi himmelsfärdsdagen, blev en dagslända, som inte återkom i år. Påskaftonsmässan har däremot kommit för att stanna.

– Kapellet har varit välbesökt i sommar. Många nya har hittat till kapellet och Långvind, säger Pärlennart Larsson, när han summerar årets verksamhet för Långvind.com.

– Vi hade kunnat ha fler viglsar, men det körde ihop sig för några som ville ha bröllop vid samma tid. Vi har också haft vigslar i större kyrkor i församlingen, där man sedan haft bröllopsfesten på Bränneriet, berättar han.

Bara för några år sedan var det tunt med vigslar, inga alls 2007 och bara en 2008. Förra året steg antalet vigslar och dop till rekordnivån sex respektive tre, samma som i år.

Besökssiffrorna är inte klara än. Dem brukar kapellföreningen summera mot slutet av september. Men mycket tyder på att siffrorna har ökat i år, eftersom Café Bränneriet haft öppet och Kungsgården Långvind haft fler övernattande gäster och mer aktiviteter än tidigare. Aktiviteter hos andra aktörer i Långvindsbruk ger nämligen draghjälp åt kapellet – då hittar flera dit.

Som det ser ut i dag finns inget planerat mellan ljusgudstjänsten 25 augusti och julottan 26 december. Men det finns en gryende tradition i Långvind på alla helgons dag, att tända ljus och marschaller utanför kapellets södra sida. Önskemål finns från flera kyrkobesökare att kapellet ska öppna porten och ha en samling i kapellet den dagen. Församlingen är väl medveten om önskemålet, men har än så länge inte velat bistå med präst och musiker.

– Vi tittar på möjligheten att införa en sammankomst under hösten, säger Pärlennart Larsson till Långvind.com.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv