Boka boende på Kungsgården Långvind!

Succé för forntidsvandring

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvinds första nyhet för i år, forntidsvandring, blev en succé.

Åtta personer kom för att följa arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson på vandring till Hedningahällan, Enånger. Efter en 2,5 timmar lång vandringen hade Kungsgården Långvind dukat upp smörgås, hembakat och kakor med kaffe och te som avslutning.

Vandringen till Hedningahällan blev en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk. Har det varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark” där man ”bytte gener” med varandra?

Vandringen gav inget definitivt svar på frågorna, men en god inblick i olika teorier som finns kring Hedningahällan.

Ända sedan Hedningahällan blev känd som fornminne på 1860-talet har platsen varit föremål för en rad olika tolkningar. Flera arkeologiska utgrävningar har ägt rum på platsen, men forskarna är inte överens om hur platsen ska tolkas. Det man är överens om är att den inte har varit en traditionell boplats, för platsen var en mindre klippö i en ytterskärgård och därmed för liten som boplats.

– Det blev en riktigt häftig vandring, med flera som hade upptäckt den på webben. Vandringen med visning och fika fungerade riktigt bra, säger Ola Nilsson till Långvind.com.

Han ser fram mot kommande forntidsvandringar och bruksvandringen i Långvind torsdagen den 5 juni klockan 16, som han leder i Jörgen Bengtsons ställe. Ola Nilsson är också intresserad av att – tillsammans med Kungsgården Långvind – utvidga konceptet med forntidsvandringar framöver.

Kungsgården Långvind erbjuder i sommar två forntidsvandringar till Hedningahällan och en vardera till Rödhälle skans i Njuånger och Finnskogen i Nianfors. Kommande vandringar är Rödhälle skans torsdagen den 19 juli klockan 18–20.30, Hedningahällan torsdagen den 26 juli 2012 klockan  18–20.30 och Finnskogen torsdagen den 2 augusti klockan 18–20.30.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 29 juni 2012


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv