Boka boende på Kungsgården Långvind!

Laddar för loppis

Print Friendly, PDF & Email

Söndag den 1 juli blir det stor lopp-, kuriosa- och hantverksmarknad med kafé på Kungsgården Långvind, i år med rekordmånga bord.

– Vi börjar nästan bli oroliga för anstormningen. Vi har 24 anmälda bord, mer än dubbelt så många som i juli förra året. Men det är bara roligt, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Liksom tidigare år blir det ett utomhusarrangemang runt Kungsgården i Långvindsbruk.

Första söndagen i juli och första söndagen i augusti arrangerar Kungsgården Långvind sedan tre år lopp-, kuriosa- och hantverksmarknad med kafé. Dessa två söndagar är också de enda två dagarna per år, då Kungsgården håller öppet som kafé.

– Vi serverar matiga smörgåsar med lax eller ost, hjortronbakelse, hembakat, kakor, glass, godis och dryck, berättar Agneta Bengtson. I år laddar hon också med två nyheter: pannacotta och espresso.

– Vi kommer att ha en ”limited edition” av pannacotta i minst åtta olika smaker, med smaksättning som spänner från Fagerströms polkagrisar och svenska hallon till mocca och saffran. Det blir en riktig pannacottaafestival. En annan nyhet är att vi kommer att servera espresso. Liksom tidigare blir det också bryggt te, säger hon.

I år har Kungsgården Långvind utvidgat marknadsområdet, så det finns utrymme för fler stånd. Marknaden är klockan 10–16, men det brukar komma folk upp till en och en halv timma före öppningsdags. Kafégästerna får gärna sitta kvar efter loppmarknadens stängning.

– Det finns fortfarande plats för den som vill sälja. Ta med dig eget bord eller hyr av oss, men hör av dig först, säger hon.

Eftersom marknaden är utomhus, är den delvis väderberoende. Här är vädergudarna på Långvinds sida, för enligt vädersajten Yr.no blir det strålande sol, 17 grader varmt och inte tillstymmelse till regn den 1 juli 2012. Hur vädret blir på sommarens andra loppmarknad med kafé, den 5 augusti, återstår att se.

Kungsgården Långvind är i grunden hotell och vandrarhem, som profilerar sig med att man kan på bo hälsingegård i bruksmiljö och spisa frukost med guldkant. Men Kungsgården Långvind genomför också ett stort antal aktiviteter – förutom lopp-, kuriosa- och hantverksmarknad – i form av bruks-, forntids- och pilgrimsvandringar, kyrkovisningar och svampexkursioner, fisketurer och afternoon tea.

Det gör att sanningen att Kungsgården är kafé bara två gånger per år är en sanning med modifikation. För lördagen den 25 augusti och efterföljande tre lördagar blir Kungsgården ”King’s Mansion”, som serverar Afternoon tea med nybakade scones, clotted cream, mängder av marmelader, olika sandwichar, kakor och annat gott, som hör till en klassisk, engelsk teservering.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv