Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Påskmässa i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

När påskafton är på väg mot påskdag, öppnar Långvinds kapell för midnattsmässa. Den börjar klockan 23 med samling vid en eldkorg utanför kapellet och sedan ingång i den mörklagda kyrkan. Efter gudstjänsten väntar samkväm i kapellet.

2010 års stora succé och nyhet i Långvinds kapell, påskmässan, är nu en institution. För tredje året står Långvind värd för en midnattsmässa, för första gången som enda kyrka i församlingen. Midnattsmässan i Sankta Maria kyrka, Iggesund, hade så få besökare förra året att församlingen ställt in årets gudstjänst.

I år är våren tidig, så besökarna behöver varken forcera snödrivor eller frysa. En värmande, sprakande och livgivande brasa i kaminen kommer dock att möta besökarna.

– Det blir eld som välkomnar utanför kapellet och eld i kaminen. Sedan för vi in elden och ljuset i kapellet, som kommer att vara helt mörk, och tänder upp kyrkorummet, säger Pärlennart Larsson, ordförande i Långvind kapellförening, till Långvind.com.

Midnattsmässan är en gudstjänst med doperinran. I år står Arne Selander för predikan och Anette Skarin för musiken.

Har påskmässan i Långvinds kapell kommit för att stanna för gott?

– Ja, nu är det tredje gången gillt, och församlingen är väldigt positiv till påskmässan, säger han.

– Det passar bra in i kapellet att fira påskmässa. Vi kommer varandra nära och får en tidig start på året. Påskens budskap, från mörker till ljus, blir också väldigt tydlig.

Efter gudstjänsten blir det smörgåsar, hembakat kaffebröd, kaffe och te.

Tanken på en midnattsmässa i Långvinds kapell under påsken väcktes 2009 av Jörgen Bengtson, Långvind. När det nu har kommit för att stanna, betyder det att årets två stora kyrkohögtider, jul och påsk, firas i det lilla brukskapellet på Hälsingekusten.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv