Arkeologer på Långvind.com

Företaget ArcMontana med arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson finns nu med egen hemsida på Långvind.com under fliken Föreningar och företag. Kungsgården Långvind samarbetar med dem i visningar av närområdets arkeologiska skatter.

Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson kan ta besökaren med på fascinerande visningar av fornlämningar i Enånger och Njutånger, varav några är kända medan andra är mindre kända bland såväl forskare som allmänhet. I sommar genomför Kungsgården Långvind fyra forntidsvandringar – till Hedningahällan, Rödhälle skans och finnskogen i Nianfors – med paret Nilsson.

– Det är roligt att vi kan samarbeta kring dessa vandringar och att vi också får en egen hemsida, säger Ola Nilsson till Långvind.com.

– Dessutom är förmedlandet av vetenskapliga rön, det vill säga själva berättelsen om platsen, ett viktigt inslag av forskarens vardag, och den dialog som uppstår mellan oss berättare och våra besökare ledare ofta till spännande diskussioner, fyller Lena Berg Nlsson i.

Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind är mycket positiv till samarbetet.

– Det är spännande att få arbeta med så professionella och kunniga personer som Ola och Lena. Vi är glada att ha två duktiga arkeologer på hemmaplan i vår del av Hälsingland, som vill samarbeta med oss kring natur- och kulturturism. Vi erbjuder alla företag och föreningar vi samarbetar med en egen hemsida eller kontaktsida på Långvind.com som en del av samarbetet, säger hon till Långvind.com.

Först ut att ta vara på möjligheten var Långvinds kapellförening, som hittills saknat hemsida, som sedan fick efterföljare i form av Kyrkokonsult med Gunnar Andersson och Örtblomman med Sofia Nilsson.

ArcMonta säljer i första hand konsulttjänster inom arkeologi, kulturmiljö och information, med medeltida bergsbruk samt bergsbrukets och metallhanteringens lämningar som specialitet. Både Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson forskar på området. Men paret Nilsson ger sig i kast med alla typer av forn- och kulturlämningar i skog och mark.

Lokalt syns ArcMontana kanske framförallt genom föredrag och vandringar för enskilda och föreningar. Det började sommaren 2010 med flera mycket uppskattade vandringar i Njutånger arrangerade av Njutångers hembygdsförening.

Sommaren 2012 blir det fyra vandringar arrangerade av Kungsgården Långvind: torsdag 28 juni klockan 14–16.30 till Hedningahällan i Enånger, torsdag 19 juli klockan 18–20.30 till Rödhälle skans i Njutånger, torsdag 26 juli klockan 18–20.30 till Hedningahällan i Enånger och torsdag 2 augusti klockan 18–20.30 till finnskogen i Nianfors.

Jörgen Bengtson