Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

En person på julotta

Print Friendly, PDF & Email

En person kom till julottan i Långvinds kapell på annandag jul! Stormen lade fysiska hinder i vägen i form av stormfällda träd över vägarna till Långvindsbruk, livsfarligt stormväder att ge sig ut i, strömlös nejd och telefonnät som inte fungerade.

– Vi ställde in julottan. Det har aldrig hänt förr, vad jag vet. Jag stannade kvar i kapellet för att ta hand om eventuella besökare, men det kom inga. Jag hade julotta för mig själv, berättar Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening för Långvind.com, sedan han tagit sig från ett strömlöst och mobilnätsutslaget Långvind till bostaden i Hudiksvall.

Långvinds kapell var en av få uppvärmda och upplysta byggnader i Långvind på annandagens morgon. Pärlennart Larsson hade eldat på i kaminen och lyst upp det gamla brukskapellet med ljus.

För ett år sedan ställde vintervädret också till med problem för julottan i Långvind. Då var det inte storm utan massor av snö, som gjorde att många stannade hemma. I år var det snöfritt, men det hjälpte inte, när stormen Dagmar svepte in med orkanstyrka över Hälsingland.

Under annandagen arbetade folk hårt med att röja vägarna till och från Långvind från fällda träd. På annandagens morgon och förmiddag var det minst 15 träd som spärrade vägen från E 4:an till Långvindsbruk. Stormfällda träd spärrade också vägen till Långvinds fritidsområde.

– Nu är vägarna farbara, men det ligger hur mycket träd som helst på skogsbilvägarna, rapporterar Pärlennart Larsson.

När han lämnade Långvindsbruk strax efter klockan tolv i dag, hade strömmen kommit tillbaka. Mobilnätet var fortfarande utslaget. Det fasta telefonnätet fungerar inte, eftersom Telia har avvecklat kopparnätet i Långvindsbruk. Om strömmen är tillbaka för gott eller inte är oklart. Enligt Fortums webbplats är strömavbrotten i Långvind ännu inte avhjälpta vid 15.30-tiden i dag. Enligt Fortum beräknas det vara klart den 28 december senast klockan 22.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv