Kyrkovisningar i fokus

”Stort intresse för kyrkan som kulturarv”, är rubriken på huvudartikeln i senaste numret av församlingstidningen Kyrkbladet. I artikeln berättar Gunnar Andersson om intresset för Enångers och Njutångers medeltida kyrkor och visningar har haft tillsammans med Kungsgården Långvind av Njutångers kyrka.

– Jag kan inte nog understryka hur givande det är att få lotsa besökare genom en bit av kyrkans långa historia. Att möta människor som åkt lång väg för att se och uppleva något utöver det vanliga, skriver Gunnar Andersson.

Kyrkbladet är utgivet av Enånger-Njutångers församling. I artikeln riktar Gunnar Andersson viss kritik mot församlingar, som inte tar vara på allmänhetens intresse för kyrkan som kulturarv.

– Jag hoppas att församlingarna skall inse att detta med guidade visningar är medlemsvård i en tid av vikande medlemstal, skriver han.

Kungsgården Långvinds visningar av Enångers och Njutångers medeltidskyrkor fick inget stöd av församlingen i till exempel kyrkans annonsering i Hudiksvalls Tidning och Kyrkbladet eller anslag utanför kyrkorna. Kungsgården Långvind – vars huvudsakliga verksamhet är rum och frukost, konferens och aktiviteter i och kring Långvindsbruk – har inte bestämt om den ska fortsätta med kyrkovisningar eller inte.

Om det ska bli några guidade visningar med Gunnar Andersson även sommaren 2012 måste Enånger-Njutångers församling visa ett tydligt engagemang för visningarna, säger arrangören.

Jörgen Bengtson