Kungsgården upp 103 procent

Temperaturen har börjat krypa ner under noll grader på nätterna. Hälsingekusten är på väg in i vinterro. Då infinner sig frågan: Hur såg sommarsäsongen ut för besöksnäringen?

Antalet besökare och gästnätter har ökat, både i Sverige och Hälsingland. Det märker naturligtvis också Hälsingekusten av.

Hur har det gått för Kungsgården Långvind, som nu har lagt sin andra vår-sommar-höstsäsong bakom sig?

– Det har gått fantastiskt bra, långt över förväntan. Vi är överväldigade. Antalet gästnätter har ökat med 103 procent, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Vad har ni gjort?

– Vi erbjuder högklassig övernattning, frukost med guldkant och personligt värdskap. Det märks att gästerna trivs och uppskattar detta. Vi har också ökat vår satsning på ”barfotamarknadsföring” i form av personliga besök på turistbyråer från Höga kusten till Gävle, utdelning av små reklamblad i närområdet, butiker och andra ställen, affischering på anslagstavlor från Söderhamn till Hudik, exponering på egen webb och Hälsingland turisms webbplats samt annonsering i mycket liten skala, säger hon.

Vilken typ av gäster har ni haft?

– Vi har haft en bra blandning av turister i närområdet, besökare på genomresa och även rena affärsresenärer. Glädjande nog har vi också många ”återfallsgäster”, säger Agneta Bengtson.

Räknar ni även med att få gäster under vintern?

– Det har vi egentligen inte räknat med. Men vi har blivit glatt överraskade av att vi i år fått gäster även under sensommaren och hösten, vilket vi inte hade förra året. Så vi får nog en och annan gäst under vintern också.

I år har Kungsgården Långvind breddat verksamheten till mer än rum-och-frukost och två loppmarknader med kafé, som var förra sommarens utbud. Hur gick det?

– Gensvaret har varit mycket stort för de flesta av våra nya aktiviteter, framför allt skärgårdsturerna med Ingaskär som varit övertecknade, och afternoon tea, som blev större än vad vi ens i vår vildaste fantasi hade kunnat föreställa oss. Bruksvandringarna har varit uppskattade. Våra två lopp- och kuriosamarknader med kafé har vuxit både i antal utställare och omsättning; vi har redan fått många bokningar till nästa säsong.

Vad drar ni för slutsatser för nästa säsong?

– Vi planerar att utöka antalet skärgårdsturer och lägga till ytterligare destinationer. Vi vill bredda lopp- och kuriosamarknaderna i antal utställare och besökare och bygga vidare på mat- och hantverksdelarna. Kyrkovisningarna i Enånger och Njutånger har inte gett det antal besökare vår utmärkta guide, Gunnar Andersson, förtjänade. Om vi ska fortsätta med kyrkovisningarna måste vi få till stånd bättre samarbete med Enånger-Njutångers församling. Vi tittar också på andra vandringar med guide till intressanta besöksmål i vår närhet, avslutar Agneta Bengtson.

Jörgen Bengtson