Säsongavslut i Långvind

Sommarsäsongen är över i Långvind. I dag arrangerade Kungsgården Långvind Afternoon tea för tredje och sista gången i september. Förra söndagen arrangerade Långvinds herrgård guidning och föredrag på herrgården med anledning av kulturarvsdagen.

När sensommaren går över i höst, stänger en stor del av Sommarhälsingland. På lyskvällen sista lördagen i augusti tar många avsked av sommaren. Hälsinge marknad kommer sedan med hösten första helgen i september.

I år erbjöd Kungsgården Långvind en brygga från sensommar till höst i form av klassiskt, engelskt Afternoon tea, därtill med strålande brittsommarväder alla tre lördagar.

På premiären 3 september kom 70 personer, vilket var med än vad Kungsgården mäktade med. En av gästerna erbjöd sig att hjälpa till nästföljande lördag, vilket gjorde att allt löpte smidigt den dagen, då också besökarna var något färre. På finaldagen 17 september strömmade tedrickarna och sconesätarna in i större skaror än någonsin. Agneta Bengtson hade bakat 276 scones och gjort över 500 sandwichar för att klara av anstormningen.

– Vi hade 63 reserverade platser när vi öppnade klockan ett, många reservationer kom alldeles på slutet. När dagen var till ända hade vi serverat 96 gäster. Det var roligt men kaos i köket. Den här gången fick vi hjälp av ytterligare en gäst, som hoppade in och hjälpte mig i köket. Tack våra änglar, Eva och Anette! Gästerna var så många att en del av sortimentet tog slut och flera gäster fick vänta för länge. Vi kunde inte leva upp till allas förväntningar, vilket vi verkligen beklagar, säger Agneta Bengtson.

Hon summerar – trots detta – Afternoon tea på Kungsgården Långvind som storsuccé.

– Vi lär av erfarenheterna från årets tre Afternoon tea. Vi ser nu över organisation, logistik och utbud, så vi nästa gång kan känna oss helt nöjda med det vi erbjuder våra gäster, säger Agneta Bengtson.

Nästa höst blir det både fler och längre dagar med Afternoon tea och mer personal för att klara ruljansen. Kungsgården planerar att starta med Afternoon tea lyskvällslördagen den 25 augusti och fortsätta med tre lördagar i september.

Jörgen Bengtson