Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Utter i Långvinds ström

Print Friendly, PDF & Email

– Jag ropade av förvåning när jag såg den, en utter i Långvinds ström. När den hörde min röst, dök den och fortsatte simma, men jag såg kroppen tydligt i vattnet; sedan stack den upp huvudet igen, berättar Agneta Bengtson för Långvind.com.

Uttrar är sällsynta djur i Sverige och är fridlysta sedan 1969. Uttrar finns i huvudsak längs Norrlandskusten och då framför allt i älvarna. Under en tid höll miljögifter i form av polyklorerade bifenyler och människans miljöpåverkan i andra former på att ta död på stammen. Nu verkar det som om uttrarna håller på att återhämta sig. Enligt Wikipedia finns det i dag 1 500–2 000 djur mot cirka 1 000 djur 1994 enligt Nationalencyklopedin.

En utter i Långvinds ström är, såvitt Långvind.com vet, en nyhet.

När Wikipedia beskriver var uttrarna trivs bäst, stämmer det mycket väl in på Långvinds ström: ”Den trivs i långsamrinnande, eutrofa floder med låg vattennivå, god födotillgång och med tät växtlighet längs strandlinjen, längs havsstränder och i sjöar och dammar.”

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv