Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bredband på gång

Print Friendly, PDF & Email

Bredbandsutbyggnaden till Långvindsbruk, Långvinds fritidsområde och Mössön är starkt försenad, men i sommar ska anslutningarna vara klara.

Vi håller tidtabellen och bör kunna koppla upp abonnenterna under december, var beskedet från kommunala stadsnätet Fiberstaden i oktober 2010 till Långvind.com. Sedan kom en ovanligt tidig och sträng vinter och begravde planerna under rekordmycket snö. Först i maj blev stadsnätet klar med fiberdragningarna.

– Vi är klar med fibern till Långvind, men vi har ingen aktiv utrustning på plats, säger Christer Hedberg, projektledare på Fiberstaden AB, som ansvarar för utbyggnaden.

Stadsnätet bygge bredbandsnätet och företaget Zitius ansvarar för den tekniska utrustningen, som gör bredbandskommunikationen möjlig. Problemet i utbyggnaden är Zitius, som inte levererar som utlovat. Fiberstaden har väntat på den aktiva utrustningen från Zitius i över ett halvår.

– Vi har väntat på den sedan i höstas, bekräftar Christer Hedberg.

Långvindsbruk får bredband via fiberanslutning av varje hus som beställer anslutning. Långvindsbruk blir därmed en ”fiberby”, den andra i Hudiksvalls kommun. Denna modell tillämpade Fiberstadens föregångare, Hudiksvalls stadsnät, i Lindefallet, som blev Hälsinglands första fiberby, där man inte anslöt telestationen.

Långvinds fritidsområde och Mösson får bredband via telefonledning i området, som ansluter till Fiberstadens nät, och tekniken adsl. Här ansluter Fiberstaden telestationen till stadsnätet.

Direktfibern i Långvindsbruk ger överlägsen kapacitet (hastighet), eftersom datatrafiken (internet, telefoni, tv med mera) går med ljusets hastighet. Arbetet som återstår, förutom att Fiberstaden väntar på Zitius tekniska utrustning och anslutning, är att dra in fiber i respektive hus, vilket är snabbt gjort.

– Det går snabbt att blåsa in fibern i respektive hus, berättar han.

Christer Hedberg lovar nu att driva på Zitius och Ericsson, som samverkar med Fiberstaden i bredbandsutbyggnaden, för att kunna ansluta abonnenterna i Långvindsbruk. Han tror att det ska kunna ske under första delen av sommaren.

De gamla planerna för Långvind talade om bredbandsanslutning cirka 2004. Det blev inget bredband den gången, pengarna tog slut. När kommunfullmäktige anslog mer pengar, blev Långvind utlovad anslutning sommaren 2009. Nu ser den ut att bli två år försenad. Men snart kommer långvindsbruksborna att kunna surfa med superfart över fibernätet.

För teleanslutna hus i Långvinds fritidsområde och på Mössön kommer det också att bli äkta bredband, inte med lika hög kapacitet som över fibernätet, men betydligt snabbare än med trådlöst bredband. Tyvärr ser kommunens ekonomiska åtstramning ut att strypa den tänkta fiberanslutningen av enskilda fastigheter i Långvinds fritidsområde.

För ett annat område på Hälsingekusten ser utsikterna riktigt dystra ut. I dag ser det inte ut att bli någon bredbandsanslutning av Storsand, Lakbäck och Drässviken i Rogsta.

Samma öde verkar att drabba Strömbacka, Bjuråker.

Däremot får Hedvigsfors, även det i Bjuråker, anslutning till stadsnätet.

Det finns gott om tjänster i Fiberstadens nät. För den som vill surfa, finns tio internetleverantörer att välja mellan, med priser från 164 till 399 kronor per månad. Mer information om internet-, telefon- och tv-tjänsterna finns på www.bredbandsvaljaren.se.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv