Boka boende på Kungsgården Långvind!

Allt fler till Långvinds kapell

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell kan lägga ännu ett framgångsrikt år bakom sig, med många besökare, flera vigslar och dop, påskmässa som årets stora nyhet och planer på nya sammankomster under 2011.

– De höga besökssiffrorna på gudstjänsterna håller i sig och vi håller ställningarna i vigslar och dop, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Det är inte bara sommarens lördagskvällsgudstjänster som lockar besökare. Många kommer också till Långvindsbruk för ett se det genuina brukskapellet, samla tankarna i kyrkans stillhet eller bedja.

– Vi har haft många besökare från olika delar av Sverige och världen under 2010. Andelen utländska besökare har ökat. Vi märker också av att människor kommer tillbaka, säger han.

Den stora nyheten under fjolåret var påskmässan klockan 23 på påskafton, en nyhet som har kommit för att stanna.

– Vi kommer att fortsätta fira påskmässa. Vi tittar också på möjligheten att införa ytterligare någon eller några sammankomster under kyrkoåret, i första hand pingst och alla helgons dag, säger Pärlennart Larsson.

Julottan var som vanligt välbesökt, även om det inte var lika många som 2009. Ett tag såg det ut som om julottan på annandag jul skulle snöa in.

– Trettiosju personer kom till julottan, trots att det var mycket besvärligt väder och vägar som drev igen. Det blev julotta utan marschaller, för de klarade inte blåsten. Inne i kyrkan var det varmt och skönt. Det var en trivsam julotta med delar av Enångers kyrkokör, berättar Pärlennart Larsson.

Medan Svenska kyrkan kämpar med vikande besökare och – som en följd av detta – färre gudstjänster, ökar både besökare och gudstjänster i Långvinds kapell. Till sommar blir det sannolikt fler vigslar.

– Vi har redan fått två-tre vigselbokningar till sommaren, berättar en glad kapellföreningsordförande.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv