Fiber till fritidsområdet?

Tisdag klockan 18 kan vara en avgörande dag för Långvinds fritidsområde. Då kallar Fiberstaden AB till möte i Kolhuset, Långvindsbruk, för att informera och ser hur stort intresset är för fiber till bostaden eller fritidshuset.

I Långvindsbruk är det redan klart att det kommunala stadsnätsbolaget Fiberstaden AB kommer att gå på en ”direktfiberlösning”. Den innebär att Fiberstaden låter bli att ansluta telestationen i Långvindsbruk och istället ansluter byggnader och abonnenter direkt till optofibernätet. Tidigare har bara en ort i Hudiksvalls kommun, Lindefallet, sluppit övergångslösningen adsl – bredband över telefonnätet – och istället fått optofibern direkt.

Långvinds fritidsområde kan få samma möjlighet, men då måste intresset vara tillräckligt stort på de enskilda stigarna och vägarna. Fiberstaden vill inte säga hur stor andel av fastighetsägarna som måste vara intresserad, för att det ska bli en fiberlösning. Kanske blir det tydligt på mötet i Långvindsbruk den 6 juli.

För fritidsområdet skulle en fiberlösning vara en fantastisk möjlighet. Fibern är vida överlägsen alla andra tekniker i kapacitet (hastighet) och möjlighet att förmedla alla typer av tjänster (internet, telefoni, tv, video). Fibern är garanterat framtidssäker.

Kostnaden för att ansluta en byggnad i Långvind blir samma som i Hudiksvalls stad, en engångskostnad på 12 500 kronor inklusive moms. Fiberstaden står för håltagningen i yttervägg, dragning av fiber från tomtgräns in i hus, kundutrustning i huset där man ansluter dator, telefon och tv samt montering av kundutrustningen. Fastighetsägaren behöver bara ombesörja är grävning av ett cirka 60 centimeter djupt dike från tomtgräns till husets väggliv.

En fiberanslutning är lönsam. Ett vanligt telefonabonnemang från Telia kostar 145 kronor per månad bara för själva telefonledningen. För 24 kronor till per månad, alltså 169 kronor per månad, går det att få internet via Fiberstaden. Den som har internet kan flytta sitt gamla telefonnummer till en internetbaserad lösning (ip-telefoni eller bredbandstelefoni), där månadskostnad för själva telefontjänsten är noll kronor och man bara betalar för samtalen.

Jörgen Bengtson